Viitoarea centrală nucleară din Dâmbovița va genera mii de locuri de muncă! Investiția poate acționa ca un magnet pentru numeroase investiții și lucrări în zonă

Publicitate

Proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) ce urmează a fi realizat pe amplasamentul fostei Termocentrale de la Doicești va reprezenta o premieră în Europa. România va deveni a doua țară din lume, după Statele Unite, unde ar urma să se implementeze proiectul acestor tip de reactoare modulare.

Ministerul Energiei a anunțat zilele trecute că SUA sprijină constant dezvoltarea capacității de energie nucleară în România. De asemenea, ambasadorul SUA în România, Kathleen Ann Kavalec, a lansat un mesaj de angajament și susținere pentru tehnologia reactoarelor modulare mici de la Doicești, după ce, săptămâna trecută, a fost prezent în comuna dâmbovițeană.

Proiectul este așteptat să genereze peste 2.000 de locuri noi de muncă în perioada de construcție și peste 230 de locuri de muncă permanente pentru operarea centralei, plus alte mii de locuri de muncă în industriile conexe.

„Statele Unite se angajează să implementeze aceste tipuri de soluții de ultimă generație pentru a combate criza climatică și pentru a extinde accesul la energie curată. Nu numai că tehnologia SMR oferă energie mai curată, dar proiectul va crea și locuri de muncă pentru comunitatea locală, de care vor beneficia în mod pozitiv familiile pentru generațiile viitoare”, a transmis ambasadorul SUA în România.

Investiția poate acționa ca un magnet pentru numeroase investiții și lucrări în zonă, atât în infrastructură, cât și în sectorul industrial.

Durata de viață a noii centrale SMR de la Doicești este de peste 60 de ani, de la punerea în funcțiune planificată pentru finalul actualului deceniu.

Proiectul unul generațional care va produce energie curată, sigură și fără emisii de carbon în atmosferă și un punct cheie în angajamentul României de a-și tripla capacitățile de generare a energiei din surse nucleare, până în 2050.

Centrala de la Doiceşti ar urma să aibă 6 reactoare SMR de la NuScale şi ea îndeplineşte acea idee de a fi fost o termocentrală cândva, care va fi astfel retehnologizată într-o centrală nucleară. Aşadar, ar urma să fie instalate 6 reactoare NuScale de tip VOYGR, un reactor care e oarecum modular şi poate funcţiona în grupuri de 4, 6 sau 12 reactoare.

Studiul de prefezabilitate al proiectului a fost finalizat, urmând să demareze şi studiul de fezabilitate, care va putea definitiva şi un buget exact al costului acestui proiect, dar şi parametrii exacţi.

În ultimii ani, despre proiectul centralei de Doiceşti se vorbeşte periodic, adeseori el stârnind controverse, în mare parte pentru că ar folosi o tehnologie relativ nouă a reactoarelor nucleare mici.

 

 

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!