Viaţa tristă a şoferilor români de TIR, prezentată de jurnaliştii olandezi

Publicitate

Ştefan Khalil
Jurnaliștii de la De Groene Amsterdammer au fặcut o analiză a vieții șoferilor de TIR. Aceștia au stat de vorba cu mai mulți conducători de camione, printre care și șoferi români. Unul dintre ei a povestit în lacrimi cât de greu este să stea departe de casă și de familie.
Reportajul a fost făcut la una dintre cele mai mari parcări de TIR, din Olanda, unde se strâng șoferi din toată Europa.

În reportajul realizat de publicația olandeză, reiese faptul că aceșți șoferi nu fac nimic altceva, decât să conducă, să mănânce și să doarmă, timp de 3 luni de zile la rând. De altfel, condițiile în care aceștia stau sunt dificile. Peste tot erau aruncate sticle de plastic, cutiide bere, de whisky și în jur țigări aruncate. Mirosul este unul insuportabil și în fiecare weekend se strâng sute de șoferi în parcarea Ewals Cargo Care, din Venlo, fiind una dintre cele mai mari din Olanda.
Un șofer român de 30 de ani povestea reporterilor olandezi cât de greu îi este să nu își vadă fiica de 4 ani cum crește. Soția lui este plecată tot în afară să muncească, iar copilul lor a fost lăsat în grija bunicilor. Un coleg al acestuia a început să plângă când a vorbit despre fiica lui de 18 ani, spunându-le jurnaliștilor cât de rău este să nu-ți vezi copiii cum cresc. “E greu să nu îţi vezi copiii cum cresc.”, spun aceştia.
Ziariștii olandezi au dezvăluit în reportaj că nici în occident salariul nu este foarte mare, dar șoferii se aleg cu diurnele suplimentare. Cei mai mulți dintre ei au contracte cu firme din Polonia sau Cehia și câștigă minimul pe economie, iar diurnele ajung la 1.500 de euro pe lună. Asta îi face pe atâția zeci de șoferi de TIR români să părăsească țara și să stea departe de familile lor, pentru a avea ce să le ofere celor dragi.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!

LASĂ-NE UN COMENTARIU

Scrie comentariul tău
Introdu numele