Viața culturală, încercări de revenire. Spectacole experiment, cu public vaccinat anti-COVID sau nevaccinat

Publicitate

România urmează exemplul altor țări de pe continent și încearcă să experimenteze reluarea evenimentelor culturale cu public larg, în contextul pandemiei de COVID-19.

În zilele de 15-16 mai, în cadrul unor astfel de spectacole experiment, Teatrul Național va ocupa sălile 100%. Totuși, vor participa doar spectatori vaccinați.

Piesa ce se va juca este „Dineu cu proști”, cu Horațiu Mălăele în rolul principal.

Pentru Europa FM, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, a declarat: ”Spectacolul experiment pleacă de la ideea de a aduce în sală spectatori care sunt vaccinați cu ambele doze. Pot procura biletele online și pot vedea acest spectacol în condiții în care poartă sau nu mască, cum doresc ei. Cei vaccinați sunt într-o bază de date, în momentul în care ai cumpărat bilet apare în baza de date cum că ești în regulă. Dacă vor fi cazuri de îmbolnăvire, vor fi dintre cei vaccinați, nu? Foarte puțin probabil, este și scopul, cred, până la urmă, al unui spectacol ca să scoată în evidență faptul că vaccinat nu te mai îmbolnăvești”.

Totodată, Opera Naţională anunță un spectacol, dar care va fi susținut în aer liber și la care vor avea acces și persoane nevaccinate. Se vor efectua totuși teste rapide la intrarea la spectacol.

În Europa, mai multe țări au început să testeze metode pentru redeschiderea industriei culturale.

Unul dintre cele mai cunoscute evenimente care au avut loc în această perioadă a fost concertul din Barcelona la care au participat 5.000 de persoane, iar accesul s-a făcut pe bază de teste rapide.

Olanda este deja în topul țărilor la evenimente experiment organizate cu public. Pe 26 martie, în Amsterdam, la un meci de fotbal au participat 5 mii de suporteri pe bază de test rapid. Tot luna trecută, olandezii au făcut un experiment și într-un club cu 1300 de participanți. Testele s-au efectuat cu 48 de ore înainte de eveniment, iar persoanele confirmate pozitiv, 12 la număr, au primit răspunsul pe aplicația națională CoronaCheck. Olanda se pregătește să organizeze în mai finala Eurovision, dar și meciuri pentru Euro.

Sursă foto: Profimedia Images. 5000 de oameni, la un concert rock în Barcelona

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!