Vești tot mai bune cu privire la COS Târgoviște! Statul preia activele combinatului în contul datoriilor bugetare ale companiei

Guvernul a modificat legislația în vigoare pentru a salva Combinatul de Oțeluri Speciale Târgoviște, aflat în insolvență, în aceleași condiții precum cele avute în vedere în cazul Complexului Energetic Hunedoara, respectiv ștergerea datoriilor bugetare în schimbul dării de plată a activelor funcționale, procedură reglementată prin OUG nr. 60/2019 inițiată și adoptată de fostul Executiv Dăncilă, potrivit Profit.ro.  

“Ministerul Economiei are două vești bune în seara asta (nr. joi seara). Una este legată de modificarea OUG 60 și vă mulțumim că ne-ați sprijinit cu COS Târgoviște. Această modificare va deschide calea recuperării creanțelor bugetare, care în condițiile actuale erau aproape imposibil de recuperat, și reinserției în circuitul economic a activelor funcționale, importante în dezvoltarea pe orizontală a industriei. Salvăm locurile de muncă, deci este și un impact social. Sunt 1 200 de angajați, dacă pornim, vor mai trebui  făcute angajări”, a precizat secretarul de stat din Ministerul Economiei Daniela Nicolescu, la începutul ședinței de Guvern de joi.

Pentru acest demers Sindicatul Valahia s-a luptat cu ardoare încă din 2015 pentru a salva combinatul.

În luna august a acestui an, ministrul Economiei, Virgil Popescu, declara la Găești, că unul dintre scenariile avute în vederea salvării COS Târgoviște este conversia datoriilor în acțiuni.

“COS Târgoviște este, din punctul meu de vedere, o fabrică de interes național. Am evaluat mai multe scenarii, unul este conversia datoriilor în acțiuni, dacă acest scenariu este fezabil îl vom face, vom merge pe el. Alt scenariu este ca activele funcționale și activele acelea care cu adevărat sunt funcționale și pot să contribuie la o viitoare companie să fie extrase de acolo în contul datoriei și împreună cu Fortuna Iași, de exemplu, că și acolo avem o situație cât de cât similară, să facem o companie deținută de statul român și să o pornim. Este foarte important pentru noi COS Târgoviște și ne vom bate să realizăm acest lucru. Nu este ușor, s-au întâmplat multe lucruri ciudate la COS Târgoviște, dar ne batem să le scoatem la capăt”, a transmis Virgil Popescu, în luna august, cu privire la cum poate fi salvat combinatul târgoviștean.

OUG nr. 60/2019 prevede o procedură prin care companiile energetice considerate vitale și care au datorii bugetare pot da în plată Ministerului Economiei active funcționale de producție în schimbul stingerii creanțelor fiscal pe care ANAF le are asupra lor, scopul fiind menținerea în producție a centralelor de producție de energie electric respective, esențiale pentru siguranța funcționării sistemului energetic național. Aceste active ar urma să fie ulterior concesionate sau date în administrare de către Ministerul Economiei altor companii de profil.

 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!