Vești bune: Asimptomaticii nu reprezintă un pericol pentru cei din jur

Publicitate

Alexandra Orțan 

Persoanele care sunt infectate cu COVID-19, dar nu prezintă simptome, nu vor transmite virusul mai departe, arată un studiu realizat de opt cercetători chinezi.

Potrivit mediafax.ro, cercetătorii au pus o persoană testată pozitiv pentru noul coronavirus, dar asimptomatică, să stea lângă alte 455 de persoane și au fost supravegheați atent timp de 5 zile.

Medicul infecționist Adrian Marinescu susține că dacă avem contact cu o persoană asimptomatică, riscul de îmbolnăvire este unul foarte mic.

„În momentul în care există un contact prelungit aşa cum se întâmplă în familie sau la locul de muncă, rămâne un risc de a transmite, dar, la nivel de populaţie, atunci când mergem la terase, sau la supermarket, sau în altă parte riscul ca un asimptomatic să transmită este practic foarte, foarte mic, ceea schimbă mult datele problemei pentru că asta înseamnă că, dacă o persoană este asimptomatică şi ne întâlnim cu ea, avem un risc mic de a ne îmbolnăvi, lucru care este diferit faţă de ceea ce ştiam până acum”, spune doctorul Marinescu.

Doctorul a mai spus că persoanele asimptomatice ar trebui să stea acasă, ci nu internate în spital.

„Acest studiu ar putea schimba 3 elemente în plan practic: persoanele diagnosticate dar asimptomatice cu atât mai mult ar putea să stea acasă, să nu mai fie internate. În al doilea rând nu ar trebui să ne fie teamă în momentul în care ieşim din casă şi venim în contact cu alte persoane, să ne gândim că cei din jur, chiar dacă nu au simptome pot să transmit, riscul e categoric mai mic, în al treilea rând: singurul studiu din România vorbeşte de un procent de 2%, ceea ce înseamnă că 360.000 de români au trecut prin boală. Dacă ne gândim că maximum 20.000 sunt diagnosticaţi, asta înseamnă că, în rest, cei mai mulţi au avut forme asimptomatice. Studiul de faţă cumva ne linişteşte şi ne putem gândi că persoana simptomatică are un risc mic de a ne transmite în momentul în care ne întâlnim cu diverse ocazii”, a mai spus Adrian Marinescu.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!