Veste bună pentru viitoarele mămici! Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a primi bani de la stat pentru fiecare sarcină

Publicitate

Ştefan Khalil
Mămicile  au primit o veste bună în această săptămână. Tinerele însărcinate pot primi o sumặ de 500 de lei,  de la stat pentru fiecare sarcină, dar trebuie să îndeplinească o singură condiție. Proiectul presupune sprijninul fiecărui nou-născut cu suma de 500 de lei, pentru achiziționarea de haine, și produse de îngrijire.

De această sumă de bani, pot beneficia doar mămicile care se prezintă la consultațiile parentale. Inițiatorii acestui proiect au că scop stimularea prezentării gravidelor la consultațiile parentale, periodice. Aceste consultații nu sunt necesare  doar pentru a primi suma de 500 de lei, ci și pentru monotorizarea sarcinii. Foarte puține mămici fac periodic controlul parental și din această cauză se poate ajunge la mortalitatea maternă, avorturi spontane, prematuritate, malformații congenitale și mortalitate infantile. Potrivit statisticilor, doar o gravidă din trei face periodic controlul parental.

Suma de 500 de lei va fi acordată o singură dată la ieșirea din spital sau eliberarea certificatului de naștere, dar numai în cazul în care gravida a fost la consultațiile parentale periodice.

Potrivit botosaneanul.ro, valoarea efectivă  se va actualiza anual, prin hotărârea de Guvern, în funcție de rata inflației.

Această lege a fosta dată pentru prima dată în Finlada, în anul 1938, pentru combaterea mortalității infantile în familile sărace, iar după 1949 această inițiativa s-a extins. Această idee face parte din tradiția țării de 75 de ani și reprezintă un simbol al maternității. Potrivit statisticilor, datorită și acestei realizări, Finlanda este țara cu cele mai puține mortalități infantile din lume.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!