Veste bună pentru români! Prețurile la energie și gaz vor fi plafonate pentru un an. Anunțul făcut de premierul Nicolae Ciucă

Publicitate

Veste bună pentru români! Prețurile la energie se plafonează și se compensează pentru un an, începând de la 1 aprilie. Decizia a fost luată de Guvern, iar anunțul a fost făcut de prim-ministrul României, Nicolae Ciucă:

„La nivel naţional, Guvernul va adopta, în această săptămână, pachetul de masuri care să reducă presiunea generată de facturile la energie şi gaze naturale. Vom interveni în sprijinul economiei româneşti, printr-un set de soluţii care includ plafonări şi compensări ale preţurilor la energie si gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie.

Pentru un consum de până la 100 de kw pe lună, românii vor plăti 0,68 de lei/kw, iar pentru un consum cuprins între 100 şi 300 de kw, vor plăti 0,8 de lei/kw.

Cu excepţia marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile româneşti vor beneficia de un preţ fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, TVA inclus, şi 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus”.

Astfel, în legea adoptată se menționează că pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 30 – 100 KWh;
b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.

În ceea ce privește prețul la gaze, în schița proiectului se specifică despre un preț plafonat pentru vânzarea către clienții casnici, dar acesta nu este încă stabilit. Gazele ar trebui să provină exclusiv din producția internă.

De asemenea, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că în curând va fi aprobată ordonanța de urgenţă cu privire la schema de ajutor la energie electrică şi gaze naturale ce urmează să fie aplicată de la 1 aprilie.

„Astăzi (10 martie -n.r.), la Guvern, am avut o întâlnire pentru măsurile pe care le vom aplica începând cu data de 1 aprilie pe energie, o întâlnire la care au participat Autoritatea de Reglementare în Energie şi actorii din piaţă – furnizorii şi distribuitorii”, a spus Virgil Popescu, potrivit ziarulunirea.ro.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!