”Venitul minim de criză” și ”Sprijinul economic de criză”, două măsuri care ar ajuta milioane de români și mii de firme să treacă peste prognozata criză economică din 2021

Două măsuri care ar putea ajuta românii să treacă peste criza economică ce se anunță au fost prezentate astăzi de preşedintele PRO România, Victor Ponta.

Analiza Pro România arată că peste 5,8 milioane de oameni au nevoie de sprijin pentru a trece de criză, din care 1 milion sunt copii. De asemenea, conform liderului PRO România, trebuie ajutaţi românii care au plecat în străinătate şi majoritatea IMM-urilor.

Victor Ponta a precizat că aplicarea acestor două măsuri de către guvernul ar însemna ”solidaritate şi responsabilitate socială”.

Prima măsură se numeşte “Venitul Minim de Criză”, se adresează oamenilor cu venituri mici şi are ca scop asigurarea resurselor minime pe perioada crizei pentru românii din ţară sau străinătate. Conform PRO România, o persoană singură are nevoie de 2.000 de lei lunar pentru a trece de criză în anul 2021 şi 1.500 de lei lunar pentru fiecare membru de familie, limita fiind de 4.500 lei pentru o familie.

Astfel, ”Venitul Minim de Criză” ar urma să se acorde prin plata de către stat a diferenţei dintre veniturile realizate de o persoană şi nivelul garantat menţionat. Această diferenţă se va plăti jumătate în bani şi jumătate în tichete valorice pentru produse alimentare şi sanitare de strictă necesitate.

”Nu este doar o măsură socială, este şi una economică, pentru că această criză este una de consum. De produs se tot produce, dar nu are cine să cumpere. Oamenii nu au bani să cumpere sau se tem să-şi cheltuiască banii. În acest fel, trecem un sfert din populaţia României un an peste criză şi ajutăm firmele româneşti să aibă consumatori”, a precizat Ponta.

Cea de a doua măsură este denumită “Sprijinul Economic de Criză” şi se adresează IMM-urilor, firmelor cu capital privat şi capital românesc. Concret, măsura prevede o reducere a TVA de la 9% la 5% pentru produsele agricole şi alimentare şi pentru serviciile din HORECA.

De asemenea, Pro România propune anularea unor obligaţii fiscale aferente anului 2021 pentru IMM-uri: impozit pe profit, impozitul specific, impozitul pentru microîntreprinderi, taxele şi impozitele datorate activelor neutilizate din cauza restricţiilor şi interdicţiilor administrative.

În plus, se propune acoperirea a minim 50% pentru chiriile aflate în plată pe perioada nefuncţionării din cauza restricţiilor.

”Nu este normal să lăsăm firmele mici să lupte în procese cu proprietari care le spun «nu ne interesează că v-au închis, plătiţi-ne chiria!». Este o bătălie inegală şi trebuie să intervenim să salvăm aceste firme”, a explicat preşedintele PRO România care mai spune că există o singură condiţie esenţială pentru toate aceste firme ca să beneficieze de sprijin, şi anume să păstreze în cursul anului 2021 acelaşi număr de persoane angajate.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!