Valul 5 al pandemiei va lovi România în curând: „Vom avea 25.000 de cazuri pe zi sau mai multe“

Publicitate

Adriana Pistol, şefa Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, atrage atenția asupra faptului că valul 5 al pandemiei va lovi România cât de curând. Situația e posibil să fie una tragică, având în vedere că în țara noastră nu sunt foarte multe persoane vaccinate.

Medicul Adriana Pistol avertizează că în câteva săptămâni oamenii se vor confrunta cu pericolul care pândește în spatele tulpinii Omicron, iar sistemul medical din România este complet nepregătit pentru așa ceva.

Este posibil ca până la jumătatea lunii ianuarie, varianta Omicron să reprezinte jumătate din tulpinile secvenţiate pe săptămână şi să devină dominantă. Există posibilitatea ca, la sfârşitul lunii ianuarie, ea să devină comunitară”, a declarat miercuri medicul Adriana Pistol, potrivit adevarul.ro.

Aceasta a făcut publice datele în care se încadrează cel mai rău scenariu, care ar urma să apară după sărbătorile de iarnă: Dacă se va petrece scenariul cel mai optimist, atunci vom atinge în ziua 37, respectiv 41, numărul de 25 de mii de internări. Dacă se va petrece ceea ce este mai rău, respectiv 27 de zile ca să umplem 25 de mii de paturi de spital. Mergând la paturile de ATI, se vor ocupa 1.500 de paturi ATI, pe scenariul mediu în 26 de zile, iar cel mai pesimist în 20 de zile”, spune şefa Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, potrivit adevarul.ro.

Aceasta a atras atenția că în fața noii tulpini sunt vulnerabile persoanele de peste 65 de ani, cele care suferă de boli cronice sau cele nevaccinate. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a anunțat, de asemenea, că perioada care urmează va fi una critică, motiv pentru care se urmărește mărirea capacității de testare și elaborarea unui ghid de recomandări pentru monitorizarea ambulatorie. Aceasta și-ar fi dorit și introducerea certificatului verde la locul de muncă, însă acesta nu a fost adoptat.

 

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!