Val de proteste în țară. Grefierii, polițiștii, sistemul sanitar și cel statistic, direcțiile de sănătate publică și APIA au început sau vor începe pichetarea ministerelor și a guvernului

Publicitate

Val de greve și proteste în țară, începând de astăzi, principala nemulțumire fiind legată de salarii.

Procesele și anchetele vor avea de suferit începând de astăzi, pentru că 7500 de grefieri din țară au intrat în proteste pe termen nedeterminat și acuză Guvernul că nu a găsite soluţii pentru ca ei să își primească integral salariile, inclusiv pe cele câștigate în urma proceselor.

Tot astăzi premierul Marcel Ciolacu a spus că proiectul de buget prevede o majorare de 5% pentru bugetari.

Polițiștii au declanșat protestele anunțate pentru patru zile și spun că procentul este „o bătaie de joc”. Ei s-au aflat astăzi în fața Ministerului Finanțelor, acuzând umilința la care sunt supuși prin salariile mici.

Nemulțumiți de salarii sunt și cei din sănătate, iar sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară amenință cu proteste din 20 decembrie, dată la care vor picheta Guvernul, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor.

În a patra săptămână de proteste au intrat și angajații Direcțiilor de Sănătate Publică, iar cei 4.100 de salariați cer ca să fie emisă o ordonanță de urgență prin care să fie asimilaţi cu colegii din Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

În Dâmbovița, salariații din cadrul Direcției Județene de Statistică Dâmbovița au refuzat să muncească astăzi și au transmis că, după 10 zile de proteste spontane, nu le-au fost soluționate revendicările. Printr-un comunicat ei au anunțat: „Nu vom mai colecta și furniza date statistice din județul Dâmbovița! Nu vom asigura datele statistice necesare realizării Programului Statistic Național și transmiterii la EUROSTAT!”. Principalele nemulțumiri sunt legate tot de salarii, de neaplicarea Legii nr.153/2017 în ceea ce privește calculul salariului de bază, prin aplicarea salariului minim brut pe țară în vigoare;      salarizarea discriminatorie față de alte instituții publice de același nivel; neaplicarea Memorandumului asumat de Guvernul României în data de 13.07.2022 cu tema „Soluționarea problemelor de salarizare existente la nivelul Direcțiilor Regionale și Județene de Statistică”.

Tot astăzi și tot în Dâmbovița s-au alăturat protestelor spontane ale mai multor centre regionale din țară și funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Dâmbovița.

Ei au întrerupt activitatea pentru două ore, acuzând că personalul din teritoriu are în acest moment drepturi salariale mai mici comparativ cu personalul din Aparatul Central APIA. Seria acțiunilor de protest va continua în zilele următoare, luându-se în calcul deplasarea la București și pichetarea MADR până la rezolvarea acestei solicitări.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!