Val de critici asupra senatorului USR PLUS Dragoș Popescu, după ce a transmis că mai multe restaurante din Târgoviște “fentează legea”. “Lipsit de moralitate și cu o nesimțire total ieșită din comun”

Publicitate

Senatorul USR PLUS, Dragoș Popescu, a intrat, la sfârșitul săptămânii trecute, în colimatorul reprezentanților HoReCa din Târgoviște, după ce a transmis într-un comunicat de presă că numeroase restaurante de pe Centrul Vechi “fentează legea”. Mai mult de atât, acesta a solicitat instituțiilor de forță că mai multe localuri din zona respectivă a municipiului nu respectă legea privind protecția anticoronavirus, așa cum reiese dintr-o informare a sa.

“De mai bine de un an de zile traversăm cu toții o perioadă extrem de complicată. Una care este încă departe de a se termina. O arată datele. Din păcate, Municipiul Târgoviște a reintrat în așa numitul „scenariu roșu”, cazurile de Covid-19 cresc de la o zi la alta iar pandemia continuă să facă victime. Oameni dragi nouă. Membrii familiei. Prieteni. Cunoscuți.

Zilele trecute, mergând la pas prin Târgoviște, am observat că într-una dintre terasele închise din centru se aflau mai multe persoane care fumau (fumatul fiind permis doar în spații deschise). Pentru a mă convinge dacă măsurile anti Covid-19 impuse de către autorități sunt respectate, am trecut prin Centrul Vechi, deoarece acolo sunt localizate mai multe restaurante și mare mi-a fost mirarea să văd că multe dintre reguli erau „fentate”.

Am ales să folosesc linia-verde de telefon pusă la dispoziția oricărui cetățean pentru a înștiința autoritățile competente. La fața locului au ajuns polițiștii care au aplicat amenzi pentru 8 operatori economici. Problema de fond nu a fost rezolvată însă, având în vedere că terasele cu tavan și cel puțin doi pereți reprezintă spații închise și, prin urmare, nu ar trebui să funcționeze și să primească în continuare clienți.

Am solicitat DSP-ului un punct de vedere cu privire la acest aspect și pentru a afla dacă sunt efectuate controale, dacă au fost dispuse măsuri și dacă operatorii economici sunt informați cu privire la restricțiile care trebuie respectate. Am constatat că instituțiile își declină competența sau invocă caracterul interpretabil al legii.

Tocmai de aceea, am decis împreună cu doamna subprefect Marinela Manea, că ar fi oportună o întâlnire, la sediul Prefecturii Dâmbovița, cu reprezentanții IPJ Dâmbovița, DSP Dâmbovița, ITM Dâmbovița, Poliția Locală Târgoviște, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița, pentru a discuta despre modurile în care ne putem asigura cu toții că legile sunt respectate și că spiritul democrației funcționează, fără favoruri sau, în contra-partidă, exces de zel. Pentru că mai presus de orice, siguranța comunității trebuie să primeze. În această perioadă mai mult ca niciodată.

În urma întâlnirii de astăzi am primit asigurări că fiecare instituție va acționa cu responsabilitate și am constatat că asemenea întâlniri de colaborare inter-instituționale nu pot fi decât benefice și clarificatoare. Deși le-au fost transmise invitații, Poliția Locală și Direcția Sanitar-Veterinară nu și-au trimis reprezentanți. Fiecare dintre aceste instituții are obligația de a veghea la respectarea legii și de a verifica modul în care legislația în vigoare este respectată. Trebuie luate măsuri în consecință în vederea reducerii impactului pandemiei Covid-19. O conduită socială responsabilă manifestată de către fiecare cetățean poate ajuta la prevenirea răspândirii coronavirusului iar acest lucru se poate face și prin sesizarea autorităților competente, atunci când se impune asta.

Orice fel de încălcare a normelor de protecție sanitară poate fi raportată prin intermediul unui număr de telefon operaționalizat de Ministerul Afacerilor Interne. Linia TelVerde poate fi apelată de oricine, la numărul 0800.800.165. Apelurile sunt preluate de către un dispecerat, în sistem integrat și repartizate mai apoi structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

De asemenea, a fost înființată o altă linie TelVerde, prin care oamenii pot primi informații corecte și concrete cu privire la pandemia de Covid-19: 0800.800.358. Eu voi continua să mă interesez de modul în care evoluează lucrurile, pentru că îmi doresc, asemeni vouă, să putem face pași în față către ceea ce ar trebui să reprezinte normalitatea.

Vă îndemn să rămânem responsabili, să purtăm mască, să păstrăm distanța corespunzătoare, în special în spațiile închise și să vă vaccinați, atunci când acest lucru va fi posibil . Doar astfel putem depăși cu bine această situație”.

 

Senatorul turnător”

La scurt timp după după acel comunicat, un val de critici s-a abătat asupra omului politic.

Patronii restaurantelor i-au cerut socoteală senatorului pentru faptul că statul nu și-a ținut toate promisiunile față de reprezentanții HoReCa, dar totodată și din cauză că supermarketurile și mall-urile sunt pline până la anumite ore.

O reacție extrem de acidă în mediul online la adresa senatorului USR PLUS a avut-o patronul restaurantului “Belvedere, Alexandru Șerban.

“Senatorul TURNĂTOR. În încercarea penibilă de a-și face imagine, un membru al Senatului României, Dragoș Popescu, senator de Dâmbovița, își trage un autodenunț pe pagina de Facebook. A simțit nevoia să ne informeze că este un turnător și face trafic de influență. Acesta încearcă să pună pe umerii noștri, ai celor care deținem restaurante în Târgoviște, numărul în creștere de cazuri de îmbolnăvire cu COVID 19. Ne acuză de “fente” și de iresponsabilitate privind măsurile pe care trebuie să le respectăm în scenariul roșu.

Lipsit de orice moralitate și cu o nesimțire total ieșită din comun, acesta ne spune cum a apelat direct subprefectul și i-a cerut să convoace o ședință cu toate direcțiile și instituțiile statului. Apoi, ne spune cum le-a asmuțit pe noi. Ne mai spune cum s-a folosit de funcție (practic a făcut trafic de influență și un abuz grosolan de putere) și a pus subprefectul sub presiune ca să își arate el mușchii.

Funcția pe care o deține în Senatul României nu îi permite o asemenea acțiune. Nu îi permite să-și sune colegii de partid, pentru ca apoi aceștia să pună presiuni aiurea pe instituțiile statului. Putea face presiuni un membru al guvernului, dar nu el, în calitate de senator. Prefectura este subordonată guvernului nu senatului.

Era îndeajuns un avertisment venit din partea DSP sau al poliției și, cu siguranță, noi ne aliniam toți.

“Ca simplu cetățean”… În primul rând, nu înțeleg cum ai ajuns în Târgoviște și pe ce drum ai călătorit. Nu ai văzut că DN 71 e varză?! Ești chior? Ai habar câte accidente sunt pe acest drum și câți oameni suferă din cauza rănilor sau mor? Câte interpelări ai avut la ministrul transporturilor pe acest proiect? Nu înțeleg cum îndrăznești să deschizi un subiect despre HORECA în condițiile în care ministrul economiei îți este coleg de partid și doar câteva firme din Dâmbovița (le numeri pe degete) au primit sprijinul financiar promis de guvern(din fonduri UE) pe masura 2?!

Ne amăgiți de un an cu sprijinul vostru, însă, în schimb, ne puneți popriri pe conturi. …

Despre aceste probleme nu spui nimic? O postare cu ce legi vrei tu să reformezi, în sprijinul democrației și al bunăstării noastre, nu simți nevoia să pui?! Ceva proiecte pentru județ nu ai?

Ținând cont de toate cele de mai sus, dar și de altele, pentru mine ești doar un turnător avid de imagine și cam atât. Dă-ți demisia!”

 

“Un senator adevărat ar trebui să găndească la alt nivel

Pe aceeași lungime s-a aflat și patronul restaurantului “San Marco”, Sebastian Marin, cu privire la senatorul USR PLUS.

“În contextul răspândirii pandemiei de coronavirus, una dintre cele mai afectate pieţe la nivel mondial a fost industria HoReCa.

În România proprietarii de restaurante, hoteluri, cafenele îşi pun „mintea la contribuţie” pentru a găsi cele mai optime soluţii de a depăşi actuala criză. În ciuda creativităţii unora dintre ei însă, specialiştii din piaţă spun că în jur de 30-40% din aceste businessuri este posibil să rămână pentru totdeauna cu lacătul pus pe uşă.

Nu este părerea noastră, este părerea analiștilor specializați în economie.

Eu sunt un proprietar de restaurant, care are în piață nu mai puțin de 81 de angajați.

Aceștia nu sunt niște simple numere, ci sunt cetățeni majori, cu drept de vot, care au familii de îngrijit și care așteaptă lunar primirea salariului pe care îl merită pentru munca depusă. Sunt oameni integri, responsabili, care au dat votul liber celor în care au crezut.

Zilele acestea, în contextul în care domnul senator Popescu Dragoș, folosindu-se de metehnele USR-iste de a striga „Hoții” (noi știind foarte bine cine este cel care strigă…) a considerat că activitatea sa senatorială se poate rezuma la activitatea de sesizare a organelor statului cu privire la închiderea restaurantelor de pe centru vechi, sub paravanul că astfel va stârpi coronavirusul…

Îi aduc la cunoștință, că pentru a sesiza la Tel Verde, nu este nevoie să iei leafa de senator în Senatul României.

Un senator adevarat, real, cu grijă pentru semenii săi, ar trebui să găndească la alt nivel, să găsească adevaratele probleme, reale, să vină cu propuneri de lege ferendă, să vină cu idei de a putea îmbunățăți activitățile de producție, de a crea locuri de muncă, nu de a face galerie și a fi reclamagiul satului.

Dumnealui și ceilalți Colegi USR- iști, (în speță distinsa doamnă subprefect de Dâmbovița) și-au făcut ca obiectiv se pare distrugerea Horeca, asteptându-și liniștiți salariile babane de bugetari, fără a cunoaște ce înseamnă să produci, să ai angajați, să platești impozite, să nu întârzii în a plăti salarii, impozite și taxe, profitând de faptul că până la următoarele alegeri mai sunt 3 ani de chin pentru popor, și neluând în seamă că vor dispare în cursul istoriei așa cum au și apărut, cu minciuni și promisiuni, iar noi, poporul i-am votat crezând că vor aduce altceva, nou, schimbare, nu distrugere.

Noi, Proprietarii de restaurante susținem că industria HoReCa a fost „îngenuncheată” de pandemie, iar organizarea unui protest reprezintă „un strigăt cu ultimele puteri ale tuturor celor peste 400.000 de oameni din industria ospitalității, atât a celor care au rezistat, cât și a celor care nu au mai găsit resurse și putere să țină afacerile pe linia de plutire”.

 

“Cu ce a ajutat, concret, gestul lui de „salvator”?

Un comentariu acid la adresa senatorului Dragoș Popescu a lăsat pe Facebook și primarul orașului Târgoviște Cristian Stan.

Un domn senator USR – PLUS de Dâmbovița își face titlu de glorie din faptul că a mers pe Centrul Vechi din Târgoviște și a văzut el că restaurantele „fentau” unele reguli. Drept pentru care a sunat și a adus polițiștii la fața locului, care au aplicat amenzi pentru 8 operatori. Care operatori au fost (a câta oară) îngenuncheați într-o perioadă disperată după supraviețuire.

Nu e nimic inventat, e totul povestit de domnul de la USR pe pagina lui. Cinic și satisfăcut, ca orice usr-ist sau pnl-ist din vremurile astea nenorocite. Omul „și-a făcut treaba”, operatorii au încasat rapid amenzi, poate să doarmă liniștit.

Mi se pare mie sau suntem într-un film prost, într-un tablou cu susul în jos? Regulile sunt reguli, da. Dar regulile nu pot fi discreționare, ele nu există ca să omoare financiar agenții economici, ci să-i ajute să treacă peste perioada asta cruntă. Se putea rezolva situația de pe Centrul Vechi cu un avertisment înainte de sancțiune? Are dl senator idee de eforturile disperate ale unor oameni de bună credință care au ajuns la limita nervilor din cauza acestui guvern care îi disprețuiește? Are idee că, datorită telefonului său, niște afaceri au tras obloanele și niște zeci de oameni au fost trimiși acasă?

Cu ce a ajutat, concret, gestul lui de „salvator”?

Îmi repugnă genul ăsta de oameni, obturați sufletește, iraționali, care ard totul în jurul lor și apoi se întreabă de ce e cenușă pe jos”.

 

 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!