Vaccinul antigripal te păzește de problemele de sănătate! Gripa sezonieră a fost ignorată de când a apărut Covid-19!

Publicitate

De aproape 2 ani de când Coronavirusul face ravagii printre populații, gripa sezonieră a fost ignorată, dar și vaccinul antigripal care protejează de această boală. Din păcate, nici acest vaccin nu a scăpat de teoriile conspiraționiste, care încep să prindă amploare din ce în ce mai mult.

Ne raportăm strict la România, țara în care medicii au fost înlocuiți de „influenceri” și părerologi, conferințele și dezbaterile pe teme de sănătate publică pentru informarea populației de proteste masive, iar studiile au fost înlocuite de teoriile conspirației și postări pe Facebook, lucruri care afectează negativ și alte campanii de imunizare, scrie Dcnews.ro. 

“Gripa este o afecţiune virală extrem de contagioasă, care se transmite cu uşurinţă de la o persoană la alta, mai ales în familie şi în rândul colectivităţilor, în şcoli, grădiniţe sau centrele de afaceri. Virusul gripal este deosebit de periculos, pentru că acesta poate trece de la nivelul nasului şi al gâtului la nivelul plămânilor, cauzând infecţii severe, precum pneumonia, iar în unele cazuri poate duce chiar la deces. La nivel mondial, gripa produce anual între 250.000 şi 500.000 de decese”, precizează Daniela Ştefănescu, medic Primar Medicină de Familie și vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti, potrivit sursei citate.

Gripa are un caracter sezonier, atunci când vremea se schimbă ce la cald la rece și invers, pentru că aceste modificări produc scăderea imunității. Vaccinul antigripal este important pentru adulții și tinerii care au dezechilibre ale sistemului imunitar.

“Din păcate, virusurile gripale se transmit foarte ușor și pot să ducă, așa cum s-a întâmplat, destul de frecvent, la epidemii. Deci e o adevărată problemă de sănătate publică. În al doilea rând, este foarte greu ca cineva să știe sigur dacă va face o formă ușoară de gripă sau nu. Este exact discuția de la virusul SARS-CoV-2. Chiar dacă faci o formă care nu-ți pune viața în pericol, oricum e un interval de timp de infecție acută și de perioadă de recuperare și e clar că vei avea o problemă care va interfera cu activitatea ta zilnică. Din aceste punct de vedere, vaccinarea antigripală este utilă pentru că prevină boala până la urmă și chiar dacă mă infectez, voi face o formă asimptomatică sau foarte ușoară, în cele mai multe dintre cazuri”, a declarat medicul Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și director medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, potrivit Dcnews.ro.

Vaccinul antigripal trebuie repetat în fiecare an, pentru că fiecare sezon este diferit și poate provoca reacții diverse.

“Putem să ne vaccinăm fără probleme după 15 octombrie, luna noiembrie, ne putem vaccina astfel încât să obținem o imunitate protectivă care să dureze cât mai mult în anul viitor. Pentru că dacă ne vaccinăm foarte devreme, de exemplu la 1 septembrie, atunci și imunitatea se termină ceva mai repede”, a explicat medicul Alexandru Rafila, potrivit Dcnews.ro. 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!