Gabriela Istrate, profesor de istorie la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Cantacuzino” din Târgoviște critică eliminarea istoriei, geografiei și latinei din trunchiul comun de la liceu, conform proiectului de planuri-cadru pentru liceu pus în dezbatere.
Propunerea Ministerului Educației este una controversată inclusiv în contextul în care este vorba de trei discipline foarte importante în primul rând pentru cultura generală a oricărui elev. Iar lipsa unei culturi generale devine un teren fertil pentru manipulare și extremism.
Fostul inspector școlar general adjunct din cadrul IȘJ Dâmbovița a transmis că elevii au nevoie de studiul istoriei „pentru a descifra mai bine prezentul, au nevoie de lecția trecutului, de ceea ce au înfăptuit înaintașii ca pildă și resursă”.
„În multe state europene se contestă astăzi studiul disciplinelor clasice, precum latina, chimia, fizica, istoria, geografia. Se propune înlocuirea lor cu educație sexuală și pentru igienă, educație financiară, pentru protecția mediului, pentru circulația pe drumuri publice.
Astfel de dezbateri au loc și în Parlamentul României de ceva vreme. S-a spus că dacă fixăm disciplinele noi, nu mai e loc pentru cele vechi – istorie, geografie, latină sau fizică. La ce se va ajunge? Copiii își vor forma în școală deprinderi, competențe, dar vor învăța mai puțină știință, cultură generală. Din experiența mea personală, câtă vreme s-a învățat clasic, lucrurile s-au desfășurat bine în școala românească.
Când vine vorba despre studiul istoriei, mulți oamenii își exprimă dezacordul, pentru simplul fapt că această disciplină ar însemna o înșiruire de date și fapte, care îndeamnă elevii la memorarea mecanică. Iar dacă profesorul de istorie se impune ca un zbir al memorării, prin cerințe exagerate față de elev, fără a pune accentul pe gândirea critică, pe reflecție și logică, atunci atitudinea de respingere devine chiar justificată.
O mare dezbatere s-a ivit acum în legătură cu oportunitatea studierii trecutului istoric… Fiindcă trăim într-o epocă atât de dinamică, în care zilnic se schimbă coordonatele lumii și suntem invadați de fake news, de progresiști, neomarxiști sau de anulatori ai culturii. Inevitabil, ajungi să te întrebi ce forțe ne guvernează, cine sunt cei care doresc controlul asupra noastră? Sigur că există astfel de forțe care ”veghează” la evoluția lumii. Prin AI sau prin manipulare, război hibrid, pseudoștiință, etc.
Istoria studiază trecutul, din cele mai vechi timpuri și până în prezent, în mod diacronic. Dar trecutul niciodată nu a fost mort! El cuprinde experiența de viață a omenirii, iar dacă astăzi îl excludem, ne privăm de tot ce s-a întâmplat în mii de ani în această lume, frumos sau hidos.
De aceea, elevii au nevoie de studiul istoriei. Căci pentru a descifra mai bine prezentul, au nevoie de lecția trecutului, de ceea ce au înfăptuit înaintașii ca pildă și resursă. O lecție de istorie predată cu har, cu tâlc de profesor și permanent corelată cu experiențele copiilor poate fi nu numai fascinantă, ci și revelatoare în momentele cruciale ale existenței!
Fiindcă uneori elevii noștri vin cu o zestre de întrebări care îi frământă, alteori nu vin cu nimic pentru că părinții sunt mult prea ocupați și nu au timp pentru a le facilita învățarea. Și atunci profesorii trebuie să îi învețe locul în care s-au născut și unde trăiesc, pentru a le sădi în suflet sentimentul iubirii de țară și puterea de a trăi cu demnitate”, a transmis prof. Gabriela Istrate, în mediul online.