Un nou focar de pestă porcină în Dâmbovița. Ce despăgubiri au fost acordate până acum

Publicitate

În urma confirmării apariției virusului de pestă porcină africană (PPA) într-o gospodărie din comuna Lungulețu, Centrul  Local de Combatere a Bolilor Dâmbovița a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăria afectată, urmând a se realiza supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul întregii localități.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit două zone de restricție: o zonă de protecție, pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km in jurul focarului.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Dâmbovița și Direcția Sanitară Veterinară solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale.

PPA nu afectează oamenii, neexistând nici ce mai mic risc de îmbolnăvire, însă boala are un puternic impact la nivel economic si social.

Proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.

Potrivit centralizărilor Autorității Naționale Sanitare Veterinare, acesta este al patrulea focar înregistrat în Dâmbovița, celelelate trei (unul într-o exploatație de tip A și două la mistreți) fiind stinse.  În Dâmbovița, până acum au fost plătite despăgubiri pentru cele două exploatații afectate în valoare de 23.410 de lei.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!