Un nou cod Portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină, valabil până la noapte. Vremea rea continuă și în Dâmbovița

Publicitate

Un nou cod Portocaliu a fost emis de Administrația Națională de Meteorologie, valabil în aproape toată țara, inclusiv în județul Dâmbovița.

Până la ora 02.00, în Moldova, Transilvania, Maramureș, local în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, precum și în zonele montane vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp. Vor fi intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină, îndeosebi în est și sud-est.

Sub incidența codurilor Portocaliu și Galben se află și județul Dâmbovița. Totodată, a fost activată și Gruparea Operațională ISU Dâmbovița, care a transmis mai multe avertizări.

Avruzare  meteo COD PORTOCALIU , interval 23.06, ora 10.00-24.06, ora 02.00, instabilitatee atmosferică accentuată, cantități de apă însemnate cca 40l/mp, izolat 50-80l/mp, grindinală și descărcări electrice în nptdul judetului.

Avertizare meteo COD galben , interval 23.06, ora 10.00-24.06, ora 02.00, instabilitate atmosferică accentuatăcantități de apă însemnate cca 20-25l/mp, grindină și descărcări electrice în  tot județul.
Recomandări pentru populație în contextul manifestării fenomenelor meteorologice periculoase – COD PORTOCALIU și COD GALBEN
Începând de astăzi – 23 iunie, de la ora 10:00, până mâine – 24 iunie, la ora 02:00, județul Dâmbovița se va afla sub incidența avertizărilor COD PORTOCALIU (nordul județului) și COD GALBEN (restul județului), caracterizate de instabilitate atmosferică accentuată, averse torențiale, vijelii, grindină, descărcări electrice.

RECOMANDĂRI pentru populaţie
Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul intensificării vântului și căderilor de grindină, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store și a Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență „Fiipregatit.ro”.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!