Un minor din Dâmbovița a pus pe jar polițiștii dâmbovițeni, vineri, 9 august, după ce a apelat numărul de urgență 112. La scurt timp după ce apelul a fost preluat de autorități, copilul a închis telefonul.
După ce au efectuat mai multe verificării, polițiștii au depistat că apelul fusese efectuat de pe un telefon al unei tinere mămici din comuna Bărbulețu. Când oamenii legii au ajuns la poarta acesteia, femeia a transmis că minorul ar fi apelat din greșeală numărul unic de urgență. Pentru cele întâmplate, femeia a fost amendată cu 4000 de lei.
„La data de 9 august a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 5 Poliție Rurală Voinești au primit o sesizare anonimă prin SNUAU 112 în care se preciza ”Da, copilul!”, ulterior telefonul mobil fiind închis.
Au fost efectuate investigații pe raza localităților Bărbulețu și Gura Bărbulețului, fiind identificat titularul numărului de telefon de pe care s-a efectuat apelul, respectiv o tânără de 21 de ani, din Bărbulețu.
Aceasta a comunicat că telefonul mobil s-a aflat la copilul minor, moment în care ar fi apelat din greșeală numărul de urgență, apelul fiind închis fără a discuta cu operatorul 112.
În urma deplasării la fața locului, polițiștii au stabilit că femeia sau alt membru al familiei nu au fost victima niciunei infracțiuni, aceasta fiind sancționată contravențional cu amendă în valoare de 4.000 de lei, conform O.U.G. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență”, se arată într-un comunicat IPJ Dâmbovița.
Nu apelați în joacă la numărul pentru apeluri de urgență – 112!
Polițiștii atrag atenția că alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție, se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității.
Săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii se sancționează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei sau cu prestarea de la 400 de ore la 800 de ore de activități în folosul comunității.
Totodată, potrivit reglementărilor legale, apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114, se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei sau cu prestarea de la 100 de ore la 200 de ore de activități în folosul comunității.
Săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau cu prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității.