Transport ilegal de lemn, oprit în Dâmbovița! Șoferul unei autoutilitare, din Ludești, amendat cu 1000 de lei

Publicitate

Un bărbat din comuna Ludești s-a ales cu o amendă de 1000 de lei după ce a fost prins, sâmbătă, în timp ce conducea o autoutilitară cu material lemnos pentru care nu deținea acte de proveniență. De asemenea, acestuia i-a fost confiscat și materialul lemnos, esență fag și stejar.

Bărbatul a fost depistat cu autoutilitara plină cu lemne pe drumul național 7, pe raza localității Crângurile. În mașină se aflau 2,2 metri cubi de material lemnos.

„La data de 13 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 8 Poliție Rurală Valea Mare au depistat, pe drumul național 7, în localitatea Crângurile, un bărbat din comuna Ludești, în timp ce ar fi transportat cu o autoutilitară 2,2 mc material lemnos esență stejar și fag.

Întrucât, din verificările efectuate, s-a stabilit că bărbatul nu deține documente de însoțire și proveniență a materialului lemnos, acesta a fost sancționat contravențional, conform prevederilor Legii nr. 171/2010 privind constatarea contravențiilor silvice, cu amendă în valoare de 1.000 de lei, iar materialul lemnos a fost confiscat”, se arată într-un comunicat IPJ Dâmbovița.

Pe parcursul anului 2023, prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional din domeniul silvic a constituit una dintre prioritățile poliţiei dâmboviţene, în acest sens fiind desfăşurate multiple acţiuni.

Activităţile au avut ca scop combaterea faptelor ilegale asociate cu tăierea arborilor, circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos, precum și apărarea fondului forestier naţional, a integrităţii acestuia şi asigurarea unor condiţii de piaţă corecte prin eliminarea produselor de provenienţă ilicită şi a evaziunii fiscale.

Pe parcursul anului trecut, polițiștii au efectuat 362 de controale, dintre care 228 pe linia verificării legalității transportului materialului lemnos, 30 în fondul forestier și 65 pentru verificarea provenienței, prelucrării, depozitării și valorificării materialului lemnos.

De asemenea, au fost verificate 439 de obiective, dintre care 18 exploatări forestiere, 10 târguri și oboare, 43 de instalații de debitat și 52 de depozite. Totodată, polițiștii au oprit pentru control peste 1.400 de vehicule, inclusiv atelaje hipo.

Pentru neregulile descoperite, în această perioadă, s-au aplicat 247 de sancțiuni contravenționale, în conformitate cu prevederile Legii nr. 171/2010 privind constatarea contravențiilor silvice și s-a confiscat peste 800 de mᶟ de material lemnos.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!