Tradiția păstrată cu sfințenie la Târgoviște! Paștele Cailor, sărbătorit și în acest de comunitatea bulgarilor din municipiu

Publicitate

Comunitatea bulgarilor din municipiul Târgoviște a sărbătorit, sâmbătă, Paștele Cailor sau Tudorița!

Eveniment unic în țară și tradițional pentru comunitatea bulgarilor din cartierul ”Matei Voievod” care reușesc să mențină vie această sărbătoare intrată în patrimoniul cultural al minorităților etnice din România, și care vestește începutul primăverii, un nou început al muncilor agricole și legătura strânsă dintre fermier și calul său.

Dacă anul trecut, festivitatea a fost una restrânsă din cauza pandemiei de COVID-19, anul acesta bucuria a fost mare cu atât mai mult cu cât restricțiile și starea de alertă tocmai ce fuseseră ridicate.

Paștele cailor este ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi, primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează.

”Tudorița sau Paștele Cailor a reprezentat din nou o adevărată sărbătoare a portului tradițional, o celebrare a venirii primăverii și a începutului muncilor agricole, dar și un moment de unire spirituală a întregii comunități. Felicit comunitatea bulgarilor târgovișteni pentru modul exemplar în care își promovează tradițiile și își onorează înaintașii”, a transmis primarul municipiului Târgoviște, prezent ca în fiecare an la eveniment.

Paștele Cailor sau “Konski Velikden” (în bulgară) este ziua în care grădinarul bulgar sau “sârb” cum este cunoscut în Târgoviște, și calul său, după un obicei străvechi, merg la biserică pentru a primi binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoși în anul care urmează.

În cadrul evenimentului au putut fi admirați cei mai frumoși cai, dar și cele mai frumoase porturi tradiționale.

La finalul slujbei religioase, femeile oferă bărbatului “konceta” (căluți din aluat de pânie), care se împarte în două părți egale, jumătate fiind mâncată de el, iar cealaltă jumătate de cal, gest simbolic care întărește legătura dintre ei.

Cele mai atractive momente ale evenimentului au fost Parada cailor și întrecerile hipice.

Evenimentul se ține an de an în cartierul Matei Basarab din Târgoviște, iar la manifestări participă întreaga comunitate. Mai mult de atât, la eveniment sunt invitați și oaspeți din Bulgaria.

Și anul acesta, Primăria Târgoviște și Teatrul Tony Bulandra s-au alăturat organizatorilor, Asociația Zaedno a bulgarilor din Târgoviște. Tot printre organizatori s-a aflat și Asociația ”Matei Voievod”.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!