Tot mai multe intoxicații cu ciuperci în județul Dâmbovița! Specialiștii îndeamnă oamenii să le procure doar din locuri autorizate

Foto: Arhivă
Publicitate

Tot mai multe intoxicații cu ciuperci în ultima perioadă. Experții de la Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița insistă asupra evitării consumului de ciuperci crescute în grădini, în livezi sau pe marginea drumurilor. Specialiștii îndeamnă oamenii să le procure doar din locuri autorizate.

Având in vedere că în ultima perioadă au fost raportate numeroase cazuri de intoxicații cu ciuperci, Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița face următoarele recomandări:

-Consumaţi doar ciuperci verificate, cumpărate din locuri autorizate, nu culese de dumneavoastră sau achiziționate de la comercianți care nu au dovada avizului fito-sanitar;

-Evitaţi să culegeţi şi să consumaţi ciuperci/bureţi din pădure, chiar dacă le cunoaşteţi ca fiind comestibile deoarece multe ciuperci comestibile din flora spontană a ţării noastre au suferit mutaţii devenind otrăvitoare;

-Nu consumaţi ciuperci crude ci doar preparate termic;

-Nu consumaţi ciuperci împreună cu cantităţi mari de băuturi alcoolice, deoarece alcoolul favorizează absorbţia intestinală a unor substanțe specifice din ciuperci, ceea ce poate amplifica gravitatea efectelor apărute;

-Conservaţi ciupercile la frigider și consumaţi-le în maximum două zile după ce le-aţi cumpărat! Ciupercile se alterează repede (1-2 zile) datorită conţinutului crescut de apă, unele putând deveni toxice;

-Adresați-vă medicului în cazul apariției unuia sau mai multor simptome dintre: diaree, vărsături, greaţă, tremurături, ameţeli, tulburări de vedere, apărute în urma consumului de ciuperci;

Simptomele apar în primele 12 ore după consum, iar starea se poate altera rapid, cu consecinţe grave: tulburări digestive severe, cu deshidratare, afectarea ficatului, afectarea rinichilor, tulburări neurologice sau chiar deces.

Întrucât copiii cu vârste mici, vârstnicii și bolnavii cronic sunt mai sensibili şi pot face forme de intoxicaţii foarte grave, chiar letale, se recomandă limitarea consumului de mâncăruri pe bază de ciuperci.

Medicii de la Spitalul Județean Târgoviște au tras și ei un semnal de alarmă în urma creșterii numărului de persoane care se prezintă la urgențe cu intoxicații accidentale cauzate de ciuperci otrăvitoare. În ultimele două săptămâni, incidența acestor cazuri a crescut semnificativ, cu numeroase prezentări la spital care variază de la forme ușoare până la forme grave, unele necesitând spitalizare.

 

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!