Titu: “Mica Unire”, sărbătorită la Biblioteca Orășenească. GALERIE FOTO

Publicitate

Biblioteca Orășenească Titu a sărbătorit, ieri, 22 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române.

UNIREA e actul energic al întregii națiuni române, e marea noastră cucerire ( conquistă, în original) și de aceea, domnilor, nici chiar domnitorului, dar însă unui popor particular, nu-i recunosc și nici nu-i voi da vreodată dreptul acesta de a zice că el a făcut singur Unirea. Nu, domnilor,  Unirea națiunea a făcut-o,,.

(9 februarie, 1863,   Din discursul lui Mihail Kogălniceanu în Adunarea Principatelor Unite)

Vineri, 22 ianuarie 2021, Biblioteca Orășenească Titu, a organizat și totodată a fost gazda Simpozionului cu tema „ Principatele Unite în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859 – 1866), închinat –  Zilei de 24 Ianuarie – zi memorabilă în istoria poporului român; și o  expoziție de carte dedicată „ Micii Uniri”.

În cadrul evenimentului, au participat: doamna viceprimar Gabriela Ghițu, domnii consilieri locali –  profesor Nicolae Vlădescu și profesor  Doina Vișinescu care au vorbit despre importanța  -Zilei de 24 Ianuarie – în istoria românilor  cât și despre  importanța strategică pe care o ocupa România în acea perioadă la nivel european.

Activitatea a continuat cu un recital de poezie al elevilor: Stănescu Maria de la Școala Gimnazială Nr.2 Titu Târg, Prâgnea Denisa de la Liceul Tehnologic „Goga Ionescu”,  Beșea Valentin Ionuț  de la Liceul Teoretic „ I.C.Vissarion”, dar și un recital muzical al elevelor: Burlănescu Maia de la Școala Gimnazială „ Pictor Nicolae Grigorescu” și Sandu Ana Maria de la Școala Gimnazială Nr.2 Titu Târg.

Activității s-au alăturat preoții : Aurelian Pîrvu – Parohia Titu Nou, Mihai Aurelian Tudor – Parohia Plopu ,  Dumitru Stancu și Nicu Florea – Parohia Titu – Gară; doamnele referent cultural: Irinel Dincă și Gheorghița Sandu, iar din partea Școlii Gimnaziale Nr.2 Titu Târg – doamna învățător Manuela Dumitrescu.

Activitatea s-a desfășurat urmând măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus  SARS COV 2, în condiții de maximă siguranță privind normele de distanțare socială și igienă.

Evenimentul s-a încheiat cu Hora Unirii, unde cei prezenți au format o horă cu distanțare socială.

“Mica Unire”, cunoscută ca Unirea Principatelor Române, se sărbătorește în fiecare an pe 24 ianuarie.

Ziua de 24 ianuarie marchează “Mica Unire”, momentul în care a avut loc Unirea Principatelor Române, după ce Alexandru Ioan Cuza a fost numit domn al Moldovei și al Țării Românești.

Procesul Unirii a început în perioada 1831 – 1832, atunci când au fost adoptate Regulamentele Organice în Muntenia și Moldova.

Regulamentele Organice presupuneau necesitatea unificării politice. Au urmat acordurile vamale, între 1833 și 1835. La 1 ianuarie 1848, s-au lichidat posturile vamale între Moldova și Țara Românească.

La începutul lui 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei și al Țării Românești, moment ce a marcat Mica Unire sau ziua Unirii Principatelor Române.

Bibliotecar Responsbil,

Grigorescu Nicoleta Liliana – formator

Sursă foto: Gazetadetitu.ro

 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!