Testele antigen se vor face la medicul de familie. Câți bani vor primi cadrele medicale pentru acest nou serviciu

Publicitate

Testele rapide se vor putea face și la medicii de familie începând din noul an. Acest lucru a fost decis de Guvern, marți, 28 decembrie. Pentru fiecare test efectuat, medicul de familie va primi câte 50 de lei.

Astfel, medicii de familie aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate vor putea efectua activitatea de testare cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiană în vederea depistării infecției cu SARS-CoV-2, potrivit unei decizii aprobate ieri în ședința de Guvern.

Finanțarea acestei măsuri se va face de la bugetul de stat, prin transfer către Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate.

“La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de marți, 28 decembrie 2021, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății”, a transmis reprezentanții ministerului.

Medicii de familie vor cumpăra tetele rapide antigen dintre cele care sunt cuprinse în lista aprobată de Comisia Europeană, afișată pe site-ul Ministerului Sănătății, iar pentru activitatea de testare realizată vor primi un tarif de 50 de lei/persoană, care cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele și echipamentele de protecție necesare testării.

Cei care realizează testarea rapidă au obligația raportării rezultatelor în aplicația Corona Forms, imediat după efectuarea testării, nu mai târziu de ora 24.00 a zilei respective.

Activitatea de testare se va realiza în cadrul programului de lucru și vor beneficia de ea toate persoanele înscrise pe lista proprie a medicului de familie, eligibile la testare, precum și persoanele eligibile la testare care nu au un medic de familie sau sunt înscrise pe lista altui medic de familie, la un interval de cel puțin 48 de ore, între două testări succesive.

Acest nou serviciu medical realizat de medicii de familie se va face în baza unui contract distinct, de natură civilă, încheiat cu casa de asigurări de sănătate de către reprezentantul legal al unității sanitare sau al furnizorului de servicii medicale în asistența medicală primară, în condițiile prevăzute prin ordin al ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care se aprobă în termen de maxim 10 zile de la data intrării în vigoare a noii ordonanțe de urgență.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!