Taxa auto urmează să fie reintrodusă. Ministrul Mediului urmărește descurajarea utilizării mașinilor vechi pentru limitarea poluării

Publicitate

Tanczos Barna, ministrul Mediului, spune că poluarea prin vehiculele vechi este un fenomen care trebuie limitat cât mai mult, iar pentru ca acest lucru să devină realitate, trebuie impuse anumite reguli. Deși numărul mișinilor noi înmatriculate în 2021 este unul mare, față de 2020, când au fost înmatriculate 121.208, vehiculele noi sunt în scădere.

De asemenea, autoturismele second hand înmatriculate pentru prima oară în România, volumul acestora a atins în decembrie 2021 cifra de 27.238 unităţi, o scădere de 20.3% faţă de decembrie 2020, scrie Dcnews.ro.

Astfel, ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că trebuie găsită o soluție pentru a limita înmatricularea mașinilor de mâna a doua. Principalele metode sunt mărirea taxelor, ori introducerea altora.

„În continuare sunt mai multe maşini second-hand înmatriculate în România decât maşini noi, în ciuda efortului uriaş făcut anul acesta de minister şi de Administraţia Fondului pentru Mediu. Noi am pornit anul acesta cu 440 de milioane de lei buget pentru Rabla Clasic, faţă de 400, am avut o majorare de 10%.

De atunci suntem deja la peste 600 de milioane de lei, adică peste 50% în plus faţă de anul trecut la Rabla Clasic şi am triplat la maşinile electrice bugetul. Bugetele s-au consumat, am suspendat Rabla în decembrie şi reluăm programul în februarie 2022. Deci, degeaba investim noi foarte mult şi venim din partea statului cu acest sprijin către cei care cumpără maşini noi, dacă pe partea cealaltă înmatriculările se fac la liber. De aceea propun şi colegilor mei din coaliţie să avem în balanţă cele două măsuri: de stimul pentru maşinile noi şi de descurajare.

Descurajarea se face ori prin majorare de taxe, ori prin taxă nouă. Guvernul a spus că nu vom introduce taxe noi, rămâne varianta ca anumite taxe existente, în cazul maşinilor vechi şi foarte poluatoare, să fie majorate. Noi va trebui să avem un parteneriat cu autorităţile publice locale, că acolo se plătesc taxele pe autoturisme, şi să găsim o modalitate de a descuraja înmatricularea maşinilor mai vechi”, a afirmat ministrul Mediului, conform dcnews.ro.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!