Târgoviștea, în caravana protestelor. Salariați ai COS, din sănătate, asistență socială și poliție au cerut guvernului să-și respecte promisiunile

Astăzi, în mai multe orașe din România, au continuat protestele anunțate de CNS Cartel Alfa ca reacție la politica de austeritate demarată de Guvernul de coaliție!

La Târgoviște, protestului salariaților Combinatului de Oțeluri Speciale, programat astăzi, li s-au alăturat salariați din sănătate și asistență socială, dar și din poliție, oamenii înfruntând gerul și pandemia și strigându-și nemulțumirile pe Platoul Prefecturii.

Nemulțumirile oamenilor sunt:

– Măsurile insuficiente de protecție sanitară pentru personalul din sănătate și asistență socială care are grad ridicat de expunere la virusul Covid19;

– Întârzierea nejustificată a finalizării procesului de preluare de către stat a COS Târgoviște, în contul creanțelor bugetare;

– Creșterea insuficientă a salariului minim care păstrează în zona de sărăcie cca 1,5 milioane de salariați;

– Înghețare drepturi salariale stabilite prin lege în sectorul bugetar;

– Înghețarea creșterii pensiilor în cuantumul stabilit de lege și lipsa justiției sociale în sistemul de pensii;

– Înghețarea creșterii ISR de la 600 lei la 780 lei (indicatorului social de referință trebuia să crească de la 01 ianuarie 2021 cu 180 de lei, urmând să ajungă la 1200 lei în anul 2023), rămas neactualizat de 12 ani;

– Revizuirea politicii fiscale care taxează excesiv munca pentru lucrători;

– Lipsa respectului față de legislația în vigoare a guvernului și a autorităților publice locale și centrale (nu s-au acordat beneficiile fiscale de 2500 lei, ce trebuiau acordate personalului expus pe timpul stării de urgență, instituite prin OUG 43/2020).

”Vrem ca această adunare publică să fie un îndemn la a găsi soluțiile la problemele cu care ne confruntăm. Avem probleme peste tot, avem probleme foarte mari. Așteptăm de atâta timp să se finalizeze procedura de preluare de la COS Târgoviște, au muncit mulți ca să se ducă până la un anumit punct această procedură, vrem să cerem ajutorul autorităților să fie finalizată cât mai repede. Avem probleme în învățământ. Avem probleme în sistemul de poliție”, a declarat astăzi liderul CNS Cartel Alfa, filiala Dâmbovița, Nicolae Dragodănescu.

”Nu am venit să cerșim nimic, am venit să ne cerem drepturile, drepturi care au fost uitate demult. Le-am câștigat cu sudoarea frunții, dar se pare că prin acea Ordonanță 226 dată în miez de noapte, Guvernul nu a făcut altceva decât să ne fure un drept pe care l-am câștigat. Vrem să ne cerem sporurile care nu sunt raportate la salariul de bază actuale. Vrem să prestăm o muncă decentă, în condiții decente, să fim protejați din punct de vedere fizic, moral. Să avem tot ceea ce este necesar, materiale, echipamente, ca să putem să fim sănătoși pentru a putea să-i ajutăm pe alții să-și păstreze starea de bine și să de sănătate”, a transmis Cristina Mănguță, președintele Sindicatului Solidaritatea Sanitară Dâmbovița.

Chiru Cristea Cătălin, subprefectul județului, le-a transmis protestatarilor că toate revendicările și mesajele vor ajunge la guvernanți.

Totodată, reprezentantul autorităților a transmis salariaților COS Târgoviște că promisiunile făcute de fostul Guvern Orban vor fi respectate: ”Angajamentul este unul al Guvernului României și nu trebuie să aveți nicio temere. În ceea ce privește COST ce este cert este doar acea datorie către stat. Convertirea ei în acțiuni, acțiunile în bunuri presupune un proces de evaluare. El există, este în derulare, nu l-a oprit nimeni”, a declarat subprefectul județului.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!