Luni, 28 octombrie, Biblioteca Orășenească Titu, a mai adăugat încă o filă în Cartea Culturală a orașului, prin găzduirea lansării volumului „Înălțarea Îngerului Căzut” apărut în acest an, la Editura Ler, sub semnătura tânărului autor Ștefan Gabriel Mateescu.
Pe durata evenimentului au luat cuvântul administratorul public al orașului Titu, Gabriel Smaranda, prof. Nicolae Vlădescu, directorul Școlii Gimnaziale „Pictor Nicolae Grigorescu” Titu, Marcel Danțiș, prof. Doina Vișinescu, prof. Iulia Toma Pîrvu, Daniela Radu, prof. Mircea Drăgănescu, prof. Dumitru Badea, prof. Florența Alexe și prof. Carmen Toma, de la Liceul Teoretic „Iancu C. Vissarion” Titu, care au scos în evidență talentul și creativitatea tânărului autor.
Autorului i-au fost alături părinții, rudele, cadrele didactice, elevi ai școlilor din comunitate, bibliotecari, referenți culturali, oameni de cultură și cetățeni ai orașului Titu.
„De-a lungul istoriei omenești, s-au născut imperii bogate care cauzau genocide în masă, masacre grele și nedreptăți imense…cum spunea la orele de istorie domnul profesor Niculae Vlădescu, imperiile sunt ca oamenii: se nasc, se dezvoltă și mor. Până și bătrânul , grandiosul Imperiu Mongol nu a rezistat acestei reguli.
Chiar dacă împărații și regii se conving pe sine că statele lor sunt de neînvins, întotdeauna le-a fost dovedit contrariul. Este o lege indiscutabilă că tot ce urcă o să și coboare, fie că vrea, fie că nu. Înciuda avantajelor pe care le are, orice putere a lumii cade. În zilele noastre, statele crude care au putere asupra nevinovatelor regiuni dominate nu mai sunt imperii sau regate, ci le spunem pur și simplu țări”, este unul dintre unul frumoasele paragrafe ale cărții scrise Ștefan Gabriel Mateescu.
Ștefan Gabriel Mateescu, de fel din orașul Titu, este un tânăr scriitor pasionat și devotat, care își croiește propriul său drum în peisajul literar contemporan. Acesta a debutat în 2020 cu romanul de fantezie „Domnul Gelozie”, și-a continuat parcursul literar cu romanul polițist „Crimă printre Nobili” în 2022. În același an, a început să scrie poezie în vers liber, culminând cu publicarea volumului „Întoarcerea Fiului Risipitor”.
Ștefan participă frecvent la caravana de educație non-formală „Citește și dăruiește”. A câștigat Premiul Lucian Blaga pentru activitatea literară și Premiul pentru cea mai vândută carte de proză la Festivalul de Artă Stradală Dorobanți. De asemenea, a primit Premiul pentru poezie 2023 din partea revistei Regal Literar