În baza planului de măsuri întocmit la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române pentru creșterea gradului de siguranță al cetățeanului, pe timpul sezonului rece și în contextul Sărbătorilor de iarnă, în perioada 25.11.2024-28.02.2025, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au fost dispuse măsuri în consecință pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite.
În cele patru săptămâni de la inițierea acestui plan, efectivele din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița s-au concentrat pe întărirea siguranței în domeniile din competență. Scopul acestor acțiuni a fost de a preveni și descuraja infracțiunile, precum și de a combate faptele ilegale.
Întrucât sărbătorile de iarnă reprezintă un prilej de liniște și veselie, pentru a ne putea bucura în siguranță de cei dragi, s-a luat măsura de suplimentare a efectivelor în minivacanța ce urmează.
Astfel, în minivacanță de Crăciun, zilnic, în medie, peste 230 de polițiști vor fi prezenți în stradă, îndeosebi în locurile aglomerate, acționând în sistem integrat, împreună cu celelalte instituții ale statului cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice.
Peste 1.000 de polițiști sunt de la structurile de ordine publică, peste 160 sunt poliţişti de la rutieră, restul fiind de la celelalte structuri: investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, luptători de intervenţie rapidă şi poliţişti de la arme, explozivi şi substanţe periculoase.
Efectivele de poliție planificate în serviciu, în perioada 24 – 29 decembrie, vor acționa pe două paliere: unul este cel de prevenire și descurajare, iar al doilea este de combatere a faptelor antisociale și de impunere fermă a legii.
În domeniul rutier, polițiștii au acționat și vor acționa pentru creșterea gradului de siguranță pe drumurile publice și prevenirea accidentelor rutiere prin organizarea unor acțiuni punctuale, în special, pe sectoarele de drum intens circulate ori pe sectoarele de drum predispuse a fi înregistrate evenimente rutiere.
În această perioadă, efectivele de poliţie rutieră vor lua măsuri pentru asigurarea unui trafic rutier fluent şi evitarea unor blocaje, fiind utilizate, zilnic, câte 5 aparate radar, pentru descurajarea conducătorilor auto care vor circula cu o viteză excesivă.
Polițiștii rutieri vor utiliza mijloacele din dotare, respectiv aparatele etilotest și drugtest pentru depistarea persoanelor care se urcă la volan, deși au consumat băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive.
Peste 600 de accidente rutiere în Dâmbovița 1 ianuarie – 12 decembrie
Precizăm că, în perioada 1 ianuarie – 12 decembrie, pe raza județului Dâmbovița au fost înregistrate 616 accidente de circulație, fiind înregistrată o scădere de 4,2%.
Este de subliniat faptul că accidentele de circulație grave înregistrează o scădere de 6,39%, comparativ cu anul precedent.
Este evidențiată o diminuare în ceea ce privește victimizarea persoanelor în accidente de circulație grave, fapt pentru care, față de anul precedent, numărul persoanelor decedate au scăzut cu 6,45%, numărul persoanelor rănite grav a scăzut cu 24,29%, iar numărul persoanelor rănite ușor a scăzut cu 30,95%.
Toate măsurile dispuse în domeniul siguranței rutiere sunt adoptate în funcție de situația accidentelor rutiere înregistrate, scopul fiind acela de a preîntâmpina orice eveniment care ar putea pune în pericol viața participanților la trafic.
De asemenea, având în vedere zilele libere prilejuite de sărbătorile de iarnă, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, programul de lucru cu publicul de la nivelul Serviciului Rutier, în perioada 25-29 decembrie a.c., se va desfășura în intervalul 08:00 – 10:00.
De asemenea, în perioada menționată, testarea pentru verificarea cunoștințelor la regimul circulației, va fi susținută doar în zilele de 27 decembrie a.c. și 3 ianuarie 2025, de la ora 09:00.
Atragem atenția conducătorilor auto că este important să manifeste permanent atenție la trafic atunci când se deplasează pe drumul public, că nu trebuie să se lase distrași de telefon sau alte dispozitive și să evite orice comportament agresiv care ar putea conduce la producerea unor conflicte.
Totodată, pentru prevenirea manifestărilor antisociale, a infracţiunilor cu violenţă, furturilor ori altor genuri de fapte, o atenţie deosebită este acordată locurilor cu public numeros, unde urmează a se desfăşura slujbe religioase, activităţi cultural-artistice, zonelor de agrement, dar şi pieţelor şi târgurilor.
Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice vor intensifica controalele și verificările privind respectarea reglementărilor referitoare la comercializarea produselor alimentare și fiscalizarea veniturilor încasate.
Vor fi organizate acțiuni comune pentru combaterea activităților de comerț ilicit, alături de reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița, inclusiv în trafic, cu sprijinul polițiștilor rutier.
Menționăm că, în perioada 11-19 decembrie, zilnic, au fost efectuate astfel de verificări pe principalele artere rutiere din județul Dâmbovița, fiind constatate și aplicate 3 sancțiuni contravenționale, conform prevederilor H.G. nr. privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în valoare de 30.000 de lei.
De asemenea, ca urmare a controalelor efectuate la peste 100 de agenți economici, în două situații s-a dispus măsura suspendării activității economice.
Acțiunea „Foc de artificii”
Ca în fiecare an, în această perioadă, se desfășoară și acțiunea 1Foc de artificii”. Principalul obiectiv al acțiunii constă în creșterea siguranţei cetăţeanului prin derularea unor activităţi de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale referitoare la deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi utilizarea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2024/2025.
Un al doilea palier pentru care sunt desfășurate activități este reprezentat de identificarea, indisponibilizarea și scoaterea armelor deținute ilegal de către diferite persoane.
Până în prezent, în perioada analizată, la nivelul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Dâmbovița, au fost descoperite și confiscate 27 de arme deținute ilegal.
În plus, în ceea ce privește verificările pe linia respectării legislației privind deținerea articolelor pirotehnice, până în prezent, polițiștii au indisponibilizat 1.800 de kilograme de astfel de obiecte deținute ilegal.
Întrucât la finalul anului și începutul acestuia, au fost înregistrate incidente în care patru persoane au fost rănite (două au avut răni în zona ochilor, una arsuri în zona mâinilor și una arsuri în zona feței) prin utilizarea necorespunzătoare a unor petarde, vă reamintim că, din motive de ordine, securitate, siguranță publică și pentru protecția mediului, se interzice deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 și 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 și T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2.
Așa cum prevede Legea nr. 126/1995, persoanele cu vârsta de peste 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil, precum și pe cele destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul locuințelor, dar și articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut, adică cele care fac parte din categoriile 1 și P1.
Pot fi comercializate către public steluțe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, inele de foc sau sateliți.
Subliniem că orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an.
De asemenea, în această perioadă, având în vedere obiceiul colindatului, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița se vor afla la datorie pentru siguranța comunității.
Pentru ca cetățenii să se bucure de această tradiție, în cursul serii trecute, în vederea asigurării unui climat de ordine și siguranță publică, peste 300 de polițiști au fost prezenți pe drumurile publice sau în zonele cu public numeros.
Totodată, în perioada următoare, vă recomandă ca în situația în care sunteți însoțiți de copii să nu îi lăsați nesupravegheați și să îi învățați că pot să plece doar cu permisiunea dumneavoastră.
Atragem atenţia cetățenilor și cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri preventive pentru a combate furturile din locuințe.
În momentul în care primiţi colindătorii, nu expuneţi la vedere, în locuinţă, obiecte de valoare care pot atrage interesul hoţilor şi nu discutaţi despre bunurile din interior, chiar dacă aceştia se arată încântaţi de anumite obiecte.
Nu intraţi în discuţii cu persoanele aflate sub influenţa băuturilor alcoolice întrucât, pe fondul unor nemulţumiri, acestea pot manifesta un comportament agresiv.
Instruiţi-vă copiii ca, atunci când sunt singuri acasă, să nu deschidă uşa persoanelor necunoscute, indiferent de motivul invocat.
În situația în care în această perioadă veți fi în vacanță, manifestați atenție la postările pe rețelele de socializare! Mesajele dumneavoastră pot constitui o invitație pentru răufăcători.
În încheiere, permiteți-mi să urez tuturor dâmboviţenilor sănătate şi sărbători liniştite, asigurându-i că, şi de această dată, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița vor da dovadă de profesionalism, solicitudine şi responsabilitate în executarea atribuţiilor de serviciu.
Sărbători fericite!