Săptămâna trecută, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa au fost solicitate şi au intervenit la 135 evenimente: 8 incendii la gospodăriile populaţiei (locuinţe, anexe gospodăreşti etc.), 109 incendii de vegetaţie, 9 acţiuni pentru asigurare zonă, 5 acţiuni pentru asistenţă persoane şi 4 acţiuni la alte situaţii de urgenţă (2 salvare animale şi 2 deblocări uşă).
Pompierii avertizează că unii cetăţeni şi-au făcut un obicei de a îşi igieniza terenurile şi grădinile, prin arderea resturilor vegetale, a vegetaţiei uscate şi a miriştii, fără a respecta prevederile legale care reglementează modul cum se efectuează aceste arderi. Nu contează faptul că afară este vânt şi flăcările se propagă cu viteză foarte mare la vecinătăţi, punând în pericol gospodăriile din apropiere sau că suprafaţa incendiată se află în apropierea pădurii, existând riscul extinderii incendiului la fondul forestier. Pur şi simplu, aceste persoane dau foc şi pleacă, fără a mai supraveghea arderea sau a se gândi la consecinţe.
Având în vedere creşterea alarmantă a numărului de incendii de vegetaţie din ultima perioadă (236 în ultimele două săptămâni), pompierii fac apel către dâmboviţeni să înceteze a mai da foc vegetaţiei uscate, miriştilor şi resturilor vegetale. Inspecţia de prevenire va efectua controale în teren pentru identificarea şi sancţionarea persoanelor care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate, valoarea sancțiunii fiind cuprinsă între 1000-2500 lei.