Suprasolicitarea secțiilor ATI, în analiza autorităților la cel mai înalt nivel. Klaus Iohannis: “Mâine voi avea o avea o întâlnire cu experții pe tema echipamentelor din aceste secții”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va organiza miercuri, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu experţii din domeniul sanitar pe tema echipamentelor specifice secţiilor de terapie intensivă.

”În ceea ce priveşte situaţia la zi din sistemul sanitar, mâine voi organiza o întâlnire la Palatul Cotroceni cu experţii în domeniu pe tema echipamentelor din spitale, mai specific a celor din secţiile de Terapie Intensivă, cu referire la sistemele de gaze medicinale şi reţeaua electrică. Ştim că există numeroase probleme în acest domeniu, care impun rezolvarea lor cu prioritate”, a declarat președintele astăzi.

Plecând de la tragedia de la Spitalul din Piatra Neamț, președintele a subliniat că, în condiţiile suprasolicitării din secţiile de terapie intensivă provocate de pandemie şi ale creşterii numărului de pacienţi în stare gravă, reţelele de suport pot fi depăşite, ceea ce creează riscuri uriașe.

”Am solicitat autorităţilor o analiză a situaţiei reale a contractelor de service şi mentenanţă pentru echipamentele şi aparatura medicală din dotarea spitalelor publice. Aceasta pentru că, în condiţiile finanţării deficitare, spitalele dau întotdeauna prioritate altor cheltuieli, astfel că fondurile pentru service şi mentenanţă sunt mereu insuficiente. Trebuie să găsim soluţii urgente pentru rezolvarea acestor probleme, care au fost neglijate ani la rând”, a afirmat Iohannis, care a susținut că, pentru a se preîntâmpina situații grave, o soluție ar fi ca actul medical să fie coordonat din nou de Ministerul Sănătății.

Recent, premierul Ludovic Orban a declarat că a luat măsuri pentru creşterea capacităţii de tratare a pacienţilor infectaţi cu coronavirus, inclusiv prin includerea a noi spitale care vor deveni spitale de suport COVID, menţionând că în această săptămână va fi o creştere de cel puţin 200 de paturi.

Pe de altă parte, autoritățile au în vedere recrutarea de personal suplimentar pentru secțiile ATI dar și includerea de noi spitale pe lista celor de suport COVID-19.

Totodată, Orban consideră că la Terapie Intensivă trebuie internaţi doar pacienţii în stare gravă, menţionând că pentru restul cazurilor intermediare trebuie să existe posibilitatea de tratare fără să fie necesară internarea la ATI.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!