Studiu în România. Peste 40% dintre părinți ar dori ca şcolile să fie deschise/funcţionale şi în situaţii de criză

Dacă până în primăvara acestui an, experții atrăgeau atenția părinților asupra faptului că trebuie să fie fermi cu timpul pe care copiii lor îl petrec în fața calculatorului, a tabletei sau a telefonului mobil, odată cu pandemia de COVID-19 și mutarea cursurilor în special în mediul online, trei sferturi dintre părinţii care au copii cu vârsta între 7 şi 17 ani sunt îngrijoraţi de efectul negativ pe care folosirea îndelungată a electronicelor l-ar putea avea asupra acestora, arată un sondaj realizat de agenţia de cercetare de piaţă Wisemetry Research, remis AGERPRES.

Studiul s-a desfăşurat în perioada 30 octombrie – 4 noiembrie 2020 și a abordat subiecte precum organizarea telemuncii, îngrijirea şi educaţia copiilor şi dezechilibrul de gen în munca domestică, mecanisme adoptate de oameni pentru a face faţă izolării, obiceiuri pe care oamenii doresc să le adopte sau păstreze în următoarele 12 luni.

Studiul arată că aproape două treimi dintre părinţi evaluează sistemul/metoda online prin care copilul/ii lor învaţă ca fiind sub aşteptările lor, 34% dintre părinţii care au copii de vârstă şcolară consideră că sistemul/ metoda online prin care copilul/ii lor învaţă este sub aşteptările lor, în timp ce 26% apreciază că este mult sub aşteptările lor. Doar 16% sunt de părere că sistemul online de predare este puţin sau mult peste ceea ce anticipau.

Totodată, peste 75% dintre părinţi spun că îi preocupă efectul negativ pe care l-ar putea avea expunerea îndelungată la dispozitivele electronice asupra copiilor. Printre principalele îngrijorări ale părinţilor se numără şi teama că, în contextul sistemului de învăţare online, copiii lor vor rămâne în urmă cu nivelul de cunoştinţe – 70% dintre părinţii intervievaţi se regăsesc foarte bine sau într-o oarecare măsură în această afirmaţie.

Pe de altă parte, mai mult de jumătate dintre părinţii intervievaţi spun că perioada din zi în care copilul lor învaţă online este foarte stresantă pentru ei, iar femeile se regăsesc în mai mare măsură în această afirmaţie decât bărbaţii.

Întrebaţi de ce ar avea nevoie pentru a le uşura efortul depus pentru educaţia/creşterea copilului/iilor, cei mai mulţi părinţi – peste 40% – au declarat că ar dori ca şcolile să fie deschise/funcţionale şi în situaţii de criză.

Vă reamintim că, începând de astăzi, 9 noiembrie, timp de 30 de zile, absolut tot sistemul de învățământ din România s-a mutat exclusiv în mediul online.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!