Studenții vor bursă minimă de 838 de lei

Publicitate

Studenții vor să le fie mărite bursele minime!

Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS) va discuta, la solicitarea Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), recalcularea cuantumului minim al bursei la nivel national.

Studenții propun stabilirea acesteia, pentru moment, la nivelul a 838 lei, și trebuie știut că, potrivit Ordinului ministrului Educaţiei Naţionale nr. 3392/2017, nicio bursă acordată studenţilor din fondurile de la bugetul de stat nu poate fi mai mică decât cuantumul stabilit de CNFIS, în baza cheltuielilor de cazare şi masă.

În ciuda dinamicii economice, cuantumul minim actual de 580 de lei nu a fost actualizat din anul 2017, se arată într-un comunicat al ANOSR.

”38% dintre studenţii români (media UE – 29%) au probleme financiare moderate, cu mult peste media europeană, aspect care poate periclita finalizarea studiilor (conform datelor furnizate prin Eurostudent), în contextul în care la nivelul UE, cea mai mare pondere de studenţi ale căror familii au o situaţie financiară medie, bună sau foarte bună se regăseşte în România, Slovacia şi Lituania. Ţinând cont de asumările României în cadrul Declaraţiei Ministeriale de la Roma (2020) privind viitorul Spaţiului European al Învăţământului Superior, dar şi de provocările generate de contextul pandemic, ANOSR solicită prioritizarea sistemului naţional de acordare a burselor în vederea asigurării unei incluziuni reale în sistem, în beneficiul întregii societăţi”, mai susține ANOSR.

ANOSR lansează şi studiul “Creşterea cuantumului minim al burselor, politică de echitate necesară în învăţământul superior românesc” și, totodată, solicită în principal următoarele: pe termen scurt, în baza modului de calcul actual, stabilirea cuantumului minim al bursei la 838 de lei şi creşterea corelativă a fondului de burse; calcularea cuantumului minim al burselor în baza coşului minim al studentului 1172.34 lei în 2020 şi corelarea lui ulterioară cu creşterea salariul minim brut; creşterea burselor etnicilor români de pretutindeni prin raportare la cuantumul minim al bursei stabilit de CNFIS şi asigurarea cumulării acesteia cu bursele acordate în baza OMEN 3392/2017.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!