Strategia națională pentru vaccinarea anti-COVID: 13 milioane de persoane ar putea fi imunizate într-o jumătate de an

Publicitate

Doctorul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, a prezentat vineri, numeroase detalii din strategia națională de vaccinare aprobată de CSAT.

România vizează să vaccineze 60-70% din populație – în jur de 13 milioane de români – împotriva SARS-CoV-2 în primele 6 luni ale campaniei de vaccinare, a anunțat medicul Gheorghiță. Vor fi între 850 și 900 de centre de vaccinare în toată țara, plus caravane mobile, iar ținta este ca în 6 luni să avem 13 milioane de români vaccinați, ceea ce ar asigura imunizarea colectivă.

“Dacă vom avea 60-70% din populație imunizată, putem asigura începutul sfârșitului pandemiei. Vom putea să ne întoarcem la viața și normalitatea pe care o știam”, a transmis medicul Gheorghiță.

Vaccinarea va fi gratuită și voluntară. Vaccinurile vor fia duse la centrul de stocare de a Institutul Cantacuzino, de unde se vor distribui în centrele regionale organizate în spitalele militare din Timișoara, Cluj, Iași, Constanța, Craiova, Brașov, iar de aici vor fi distribuite în fiecare județ, în centrele de vaccinare.

“Organizarea propriu-zisă a activității se va face la nivelul centrelor de vaccinare, în jur de 900 de centre în toată țara. Fiecare centru va vaccina un număr de aproximativ 5 000 de persoane pe lună. Vor exista și caravane mobile”, a  precizat medicul Gheorghiță. De asemenea, în ultima parte a campaniei vor fi organizate centre de vaccinare drive-thru, unde cetățenii vor putea veni cu mașina.

“Toată activitatea de vaccinare se va desfășura în baza unei programări. Aceasta se face într-o platformă unică, ce este în curs de dezvoltare. Programarea se face telefonic, online sau prin intermediul medicului de familie”, a mai precizat coordonatorul campaniei.

Doctorul Valeriu Gheorghiță a mai dat asigurări că în România se vor folosi doar vaccinuri aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului.

Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România stabilește și grupurile prioritare: personalul din domeniul sănătății, personalul din centre rezindențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției cu SARS-Cov-2, personalul din alte domenii cheie, esențiale bunei funcționări a societății.

 

 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!