Stop incendiilor de vegetație! Peste 73 de hectare de teren au ars în arderi necontrolate în Dâmbovița, de la începutul anului și până în prezent

Publicitate

Încălzirea vremii din ultima perioadă a generat un val de incendii de vegetație în județul Dâmbovița, situație cec devine îngrijorătoare pentru că acest tip de incendii sunt periculoase pentru forțele de intervenție, cetățeni și mediul înconjurător.

Peste 330 de pompieri cu 82 de autospeciale de intervenție au fost angrenați în luna ianuarie pentru a limita propagarea flăcărilor la locuințele cetățenilor ori pădurile din apropiere sau instalații electrice, de gaze ori tehnologice.

De la începutul anului și până astăzi 74 de incendii vegetație au mistuit o suprafață de peste 73 de hectare de teren în județul Dâmbovița. Statistic, acestea reprezintă 2,55 incendii de vegetație pe zi, fiind angrenate 2,82 autospeciale pe zi și 4,12 pompieri pe intervenție care au acționat pentru stingere.

Astfel de intervenții presupun eforturi umane, materiale și financiare ridicate. De asemenea, nu au fost puține situațiile în care cei care au recurs la astfel de metode de igienizare și-au pus în pericol viaţa și bunurile materiale. Din pricina degajărilor mari de fum, acest gen de incendii pot afecta traficul rutier sau feroviar și există posibilitatea de producere a unor adevărate tragedii.

Pentru a evita producerea unor astfel de evenimente, este important să le prevenim, respectând prevederile legale privind arderile de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale rezultate în urma întreţinerii/curăţeniei terenurilor agricole.

Arderea vegetaţiei uscate, miriştilor şi a resturilor vegetale:

– este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.352/2015;

– se poate executa numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi după informarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.605/579/2008, precum şi OMAI nr.163/2007.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

ATENȚIE CETĂȚENI! NU MAI DAȚI FOC VEGETAȚIEI USCATE!

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!