Stimulentele de risc pentru cadrele didactice au trecut de Senat și merg la Camera Deputaților. Premierul Orban: „Nu sunt posibile aceste creşteri de cheltuieli”

Publicitate

Propunere legislativă, aprobată astăzi de Senat, ca primă cameră sesizată!

Cu 85 voturi „pentru”, 25 împotrivă şi 13 abţineri, senatorii au adoptat propunerea legislativă prin care, în perioada stării de urgenţă şi de alertă, se acordă stimulente de risc cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar de 2.000 de lei lunar şi personalului nedidactic şi auxiliar – 1.500 de lei lunar.

Proiectul a primit luni aviz favorabil din partea Comisiei de muncă a Senatului, după ce săptămâna trecută a primit raport de admitere de la comisia de învățământ.

Inițiativa a fost depusă la începutul lunii septembrie și a fost semnată de cinci parlamentari PSD: Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Robert Cazanciuc, Alfred Simonis și Radu Preda.

Potrivit articolului 1 al propunerii legislative, stimulentele ar urma să fie acordate ”pentru implicarea și expunerea în fața riscului răspândirii coronavirusului COVID-19” și nu se cuprinde în baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale, contribuției de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuției asiguratorii pentru muncă.

Premierul Ludovic Orban susţine însă că nu sunt posibile creşteri de cheltuieli pentru majorarea pensiilor cu 40% şi pentru stimulente de câte 500 de euro pentru profesori.

„Nu sunt posibile aceste creşteri de cheltuieli. PSD a generat cheltuieli de 6,5% din PIB suplimentare şi, în acelaşi timp, a modificat şi plafonul maxim de îndatorare raportat la PIB, de la 44% la 40%. Adică a generat cheltuieli suplimentare şi a interzis posibilitatea obţinerii de finanţări pentru susţinerea acestor cheltuieli. Adică a pus bazele unui faliment”, a susținut astăzi premierul.

Propunerea legislativă va merge la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, se pare miercuri, 23 septembrie.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!