Statul pune taxe pe țuica făcută acasă! Condițiile în care românii vor putea fi scutiți de accize

9
Publicitate

O nouă lovitură pentru români! Cum statul impune o nouă restricție, aceștia nu vor mai putea produce țuică sau rachiu în propria gospodărie decât dacă fac dovada că dețin terenul de pe care s-au recoltat fructele respective. Mai mult de atât, ei nu au voie să producă mai mult de 50 de litri de alcool pe an, fiind obligați să-și înregistreze dispozitivul de distilare de mici dimensiuni la autoritatea competentă.

Persoanele care produc mai mult de 50 de litri de țuică sau rachiu pe an și care nu au în proprietate terenurile de pe care recoltează fructele riscă să intre sub incidența evaziunii fiscale. Măsura este prevăzută într-un proiect de ordonanță pentru modificarea și completarea Codului fiscal.

În  noua directivă se mai prevede că autoritățile vor să-i scutească de la plata accizelor pe românii care produc țuică sau rachiu de fructe acasă, pentru consum propriu, în limita a 50 de litri anual.

“Este scutit de la plata accizelor alcoolul din fructe, în limita a 50 de litri anual, consumat de o persoană fizică, de către membrii familiei acesteia sau de către musafiri, cu condiția ca niciun fel de vânzare să nu aibă loc, fiind obligatorie utilizarea unui dispozitiv de distilare simplu, de mici dimensiuni, înregistrat la autoritatea competentă.

Alcoolul din fructe, indiferent de concentrația acestuia, trebuie să fie  produs de respectiva persoană fizică din fructe deținute, cultivate și furnizate de respectiva persoană fizică de pe o suprafață de teren deținută în temeiul unui drept real și/sau produs pentru respectiva persoană fizică în distilerii autorizate din fructele deținute, cultivate și furnizate de respectiva persoană fizică de pe o suprafață de teren deținută în temeiul unui drept real”, se arată în proiectul de modificare a Codului Fiscal.

Acest ptoiect de ordonanța va modifica destul de mult Codul fiscal în materia accizelor, pentru a transpune prevederi adoptate la nivel european. Un tip de produs pe care sunt aplicate accizele este alcoolul și, implicit, băuturile alcoolice. Acizele se pun pe:

  • bere sau amestecuri de bere cu băuturi nealcoolice;
  • vin;
  • alte băuturi fermentate, cum ar fi cidrul;
  • produse intermediare, ca sherry sau porto;
  • alcool etilic/băuturi spirtoase.

Practic, ceea ce stabilește Codul fiscal acum e că nu poți produce țuică sau rachiu acasă fără să plătești accize, chiar dacă în cuantum redus. 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!