Statuia Victoriei de pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră a fost lăsată ani buni în paragină! Care este răspunsul Ministrului Culturii

Publicitate

Problema Statuii Victoriei de pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră a intrat de ceva timp în atenția opiniei publice, având în vedere că sunt ani buni de când stă în paragină. Jurnalistul Val Vâlcu de la Dcnews Tv a ridicat această problemă spunând că statuia a rămas a nimănui, nicio autoritate nu vrea să o revendice și astfel a rămas în paragină, potrivit Dcnews.ro. 

“Cert este că monumentul nu a avut proprietar, Canalul Dunăre-Marea Neagră nu il vrea, Ministerul Culturii nu l-a luat… Între timp s-au furat basoreliefuri, 25 de tone de bronz s-au furat şi s-au topit. Oţelul japonez din care e construit a început să fie şi furat, iar în interior pătrund intemperiile, afectând structura de rezistenţă. Gândiţi-vă că e amplasat în Dobrogea, acolo unde bat vântul, crivăţul.

În loc să fie exploatată această statuie – putea fi făcut acolo un parc, drum de acces, să vină turişti, fiind o privelişte impresionantă cu canalul şi podurile de acolo, s-a blocat în birocraţie. Din 2018 când Ionuţ Vulpescu, cred că era ministru al Culturii, şi când s-a trecut prin nişte foruri birocratice nu s-a mai făcut nimic”, a declarat Val Vâlcu, conform sursei citate.

În urma ridicării acestei probleme, reprezentanții Ministerului Culturii au transmis că în acest moment sunt în desfășurare procedurile pentru restaurarea ei, pentru construirea unor drumuri care să facă mai accesibilă vizitarea, și de asemenea, statuia va fi inclusă în în Lista Monumentelor Istorice, în categoria for public, monumente de interes naţional, potrivit Dcnews.ro.

“Clasarea Monumentului Tineretului în lista monumentelor istorice – procedură a cărei finalizare depinde şi de clarificarea situaţiei juridice a obiectivului – constituie nu doar mecanismul optim prin care sculptura poate fi pusă sub protecţia legislaţiei în vigoare din domeniul patrimoniului cultural imobil, ci şi un mijloc de a accesa diferite linii de finanţare dedicate monumentelor istorice, în vederea realizării lucrărilor de restaurare şi punere în valoare atât a sculpturii şi a întregului ansamblu din care face parte aceasta, cât şi pentru reabilitarea căilor de acces în respectul ambianţei peisagistice.

Unul dintre obiectele proiectului de punere în valoare va consta în stabilirea unei strategii de dezvoltare locală, adaptată semnificaţiei operei de artă, dar şi caracteristicilor şi necesităţilor zonei şi cadrului natural înconjurător, care să plaseze Monumentul Tineretului pe harta turismului cultural, alături de alte puncte de interes din zonă”, a explicat Ministrul Culturii, potrivit Dcnews.ro. 

Sursa foto: Dcnews.ro.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!