Situație incredibilă întâmpinată de deputatul USR PLUS Daniel Blaga după ce a făcut o vizită la Primăria Finta! “Oamenii au dreptul să știe pe ce li se duc taxele și impozitele”

Publicitate

Situație incredibilă întâmpinată de deputatul USR PLUS Daniel Blaga, vineri, 20 august, după ce a făcut o vizită la Primăria Finta, în jurul orei 14.41. Parlamentarul a rămas cu un gust amar în urma vizitei efectuate! După ce a ajuns în fața ușii instituției, acesta a constatat că primăria era închisă și niciun angajat nu mai era pe acolo, deși era încă era program de lucru. Într-un comentariu pe pagina sa de Facebook, Daniel Blaga a transmis situația întâmpinată la Primăria Finta, dar și despre cum ar trebui să meargă lucrurile în administrație. Totodată, parlamentarul a lăsat de înțeles că oamenii au dreptul să cunoască pe ce li se duc taxele și impozitele.

“Statul la stat…degeaba. Transparenţa în administraţie ar trebui să fie o normalitate în anul 2021. La o simplă căutare pe Google, ar trebui să obţinem uşor datele care ne interesează despre o instituţie publică – date de contact, organigramă, proiecte şi mai ales cheltuieli.

Noi, cei din USRPLUS, am luptat şi luptăm pentru cât mai multă transparenţă în ceea ce priveşte cheltuirea banului public. Oamenii au dreptul să ştie pe ce li se duc taxele şi impozitele, ce proiecte se derulează în localităţile lor, cine sunt constructorii, orice întrebare au despre banul public.Instituţiile trebuie să ofere toate aceste informaţii şi pe site-urile lor. Puţine sunt însă cele care respectă acest lucru.

De când sunt parlamentar, am făcut zeci de adrese către administraţiile din judeţ pentru a afla astfel de informaţii de interes public. Nu aveam aşteptări prea mari, iar realitatea nu m-a contrazis – puţine au fost instituţiile care mi-au răspuns în timp legal solicitărilor. Am trimis astfel de solicitări pe e-mail, pe fax sau chiar pe hârtie, prin poştă. Cum nepăsarea celor din administraţie m-a indignat, astăzi am decis să merg la una dintre primăriile din judeţ, de unde aşteptam de mult timp un răspuns simplu. Este vorba despre primăria comunei Finta.

Era ora 14.41 atunci când eram în faţa primăriei. Uşa era încuiată, nimeni în interior. Sun pe numărul de telefon afişat pe internet. Nu răspunde nimeni. Normal era să găsesc pe cineva acolo, cel puţin până la ora 16.  Nu e niciun program nicăieri.

Mă întreb, dacă era o situaţie de urgenţă şi cineva de primărie primea pe faxul instuţiei sau pe telefonul fix o informare despre o calamitate, despre care trebuia să alerteze oamenii urgent, ce s-ar fi întâmplat? Cine răspunde pentru asemenea inconştienţă?

În faţa instituţiei, o fântână arteziană albă. Fără apă. Lângă sediul primăriei, într-o clădire dărăpănată flutură un banner galben, care dă de veste că acolo este sediul local al unui partid politic. Bate vântul şi acolo. Stau de vorbă cu mai mulţi oameni şi aflu tristul adevăr – nu mai era niciun funcţionar în primărie încă de la ora 13.

Trai pe vătrai să lucrezi la primărie, ar zice unii, salariu bun, program scurt, unii şi cu maşină de serviciu, secretară şi câte şi mai câte beneficii.

Ca să ne facem bine trebuie să facem bine. Nu mă las aşa uşor bătut şi o să continui să cer informaţii, să deranjez cu întrebările despre cheltuirea banului public, să promovez proiecte pentru transparenţă în administraţie, să fiu de folos atât cât pot, cum pot, celor care m-au votat să îi reprezint.

În final, le-aş aminti celor din Primăria Finta un citat de-al marelui Voltaire – “Munca îndepărtează de noi trei mari rele – plictiseala, viciul şi nevoia!”,  a transmis deputatul USR PLUS pe pagina de Facebook.

Așa cum se cunoaște în comuna Finta, primar este Oprea Florentin. Acesta și-a câștigat mandatul anul trecut din partea PNL.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!