Situație dificilă pentru România: prețurile alimentelor au crescut permanent în ultimele 10 luni, fiind un fapt unic în ultimii 50 de ani!

Publicitate

Mircea Coșa, profesor de economie, a analizat raportul FAO (ONU) care privește creșterea prețurilor la alimente, trăgând astfel un semnal de alarmă în ceea ce privește situația în care se află țara noastră. Potrivit acestui raport, prețurile sunt în creștere pentru a 12-a lună consecutivă, atingând cel mai ridicat nivel din luna septembrie a anului 2011, scrie Dcnews.ro. 

Prin Food Price Index sunt măsurate creșterile prețurilor la mai multe alimente, precum cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr, iar în luna mai 2021, acest indice a crescut până la 127,1 puncte, de la o valoare de 121,3 puncte în luna aprilie, fiind o cifră revizuită uşor în sus faţă de valoarea iniţială de 120,9 puncte, conform sursei citate.

Se pare că în ultima lună cerealele și-au crescut prețul cu 6% în comparație cu luna aprilie și cu 36,6% față de ritmul anual. De asemenea preţurile la porumb au crescut cu 89,9% comparativ cu luna mai a anului trecut, iar preţul uleiurilor vegetale a crescut cu 7,8% în luna mai.

Această creștere constantă a prețurilor pe o perioadă de 10 luni consecutive este un fapt unic în ultimii 50 de ani, spune Mircea Coșa:

“Explicaţiile FAO sunt următoarele: o reducere a suprafeţei cultivabile din toată lumea, ca urmare a dezvoltării industriilor, scăderea preţurilor la achiziţie a făcut imposibilă modernizarea muncii în agricultură, dar şi efectele anumitor programe considerate pozitive la început. Cele care ţin de revoluţia verde, mai ales. Au însemnat o creştere a agriculturii în mod spontan, dar apoi o scădere din cauza costurilor de întreţinere. Problema care este? Că scade şi producţia pe plan mondial, nu doar la vegetale, dar şi la carne şi lactate. Se apreciază că este un fel de anticameră a crizei agro-alimentare mondiale, care ar putea începe în 5-10 ani, pentru că raportul dintre creşterea consumului şi creşterea producţiei este în defavoarea consumului. Aici apare şi o altă problemă. Marele importator de produse agricole şi carne, care este China, a avut probleme cu importurile, fapt care a făcut să existe stocuri mari de carne în UE, iar cheltuiala suplimentară cu stocurile a dus la creşterea preţurilor”, a declarat acesta, potrivit Dcnews.ro.

De asemenea, profesorul de economie atrage atenția asupra faptului că, având în vedere situația de față, România se va confrunta cu o problemă dublă:

“Pentru România, problema este de două ori mai complicată. Noi trăim din importuri, din produse agro-alimentare, între 68-70 la sută. Costul de import va creşte, deci va creşte şi costul la raft şi vor fi implicaţii asupra deteriorării deficitului balanţei comerciale şi s-ar putea ca leul să scadă faţă de euro. A doua problemă a României este că nu avem o politică agrară. Asta nu înseamnă să semeni, să treieri, ci o viziune asupra capacităţii de utilizare a resurselor proprii prin adăugare de valoare adăugată. Adică procesarea producţiei agricole. Noi vindem produsul agricol în stare de materie primă şi importăm prelucrat. Pierdem valoare adăugată şi nu câştigăm calitate.”, a declarat Mircea Coșa, profesor de economie, conform Dcnews.ro. 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!