Singurul festival de film documentar dedicat drepturilor omului din țară, la ediția 15. Angrenate în proiect, bibliotecile din Dâmbovița, Gorj și Tulcea

Publicitate

Nou proiect educațional și la Biblioteca ”I.H. Rădulescu” Dâmbovița!

Ajuns anul acesta la ediția cu nr. 15, singurul festival de film documentar dedicat drepturilor omului din țară este organizat de Asociația One World Romania în parteneriat cu Mediawise Society – centrul de resurse și formare în domeniul educației pentru competențe media și digitale din România și Biblioteca Județeană ”I.H. Rădulescu” Dâmbovița.

Pornind de la principiul că citirea unui film se poate asemăna cu cititul unei cărți, proiectul „Educație media prin film documentar la bibliotecă” face un pas asumat pentru a crește competențele de analiză critică a imaginii ale publicului larg, cu filmul documentar despre drepturile omului ca material didactic.

Proiectul a angrenat trei centre bibliotecare din județe și regiuni diferite – Dâmbovița, Gorj și Tulcea.

Proiectul se va derula în două etape: inițial vor avea loc ateliere de educație media prin film documentar adresate bibliotecarilor din cele trei județe, pe parcursul următoarelor trei luni. Cu îndrumarea formatorilor, participanții vor aplica aceste cunoștințe pentru a crea și a pune în practică împreună, în grupe de lucru, un format de proiecții de film, evenimente și ateliere pentru publicul bibliotecilor lor, în etapa a doua a proiectului.

Primul atelier va avea loc pe 13 și 14 aprilie la Biblioteca Județeană ”I.H. Rădulescu” Dâmbovița (Str. Stelea nr. 2, Târgoviște).

Înscrierile au avut parte de un răspuns entuziast, de la bibliotecari din 30 de localități din județ, printre care: Adânca, Bărbulețu, Bezdead, Bilciurești, Brănești, Bucșani, Conțești, Dărmănești, Doicești, Fieni, Gura Foii, Gura Ocniței, Iedera, Mătăsaru, Moreni, Ocnița, Pierșinari, Pietrari, Pucheni, Raciu, Răcari, Sălcioara, Slobozia Moară, Titu, Văleni-Dâmbovița, Vlădeni, Voinești, Vulcana-Pandele.

Atelierul este susținut de trainerii Ionuț Mareș, jurnalist și critic de film, și Nicoleta Fotiade, expert – formator în domeniul educației media și digitale, președinta asociației Mediawise Society. Ulterior, cei doi vor coordona și alte ateliere din serie: pe 25 și 26 mai la Biblioteca Județeană ”Panait Cerna” Tulcea și între 8 și 9 iunie la Biblioteca Județeană „Christian Tell„ Gorj, în Târgu Jiu.

Participanții vor învăța despre producția filmului documentar și își vor dezvolta competențe de analiză critică a imaginii în contextul receptării mesajelor media, printre temele abordate fiind: filmul documentar cu subiecte relevante despre cetățenie, democrație, diversitate; analiza filmului documentar din perspectiva publicului; limbaj vizual și reprezentarea prin imagine (denotativ – conotativ, manipularea imaginilor etc.); înțelegerea propagandei ca formă de comunicare vizuală, analizată din perspectivă istorică (Sahia Vintage) și contemporană.

Astfel, aducem filmul documentar în sprijinul dezvoltării gândirii critice, facilitând accesul participanților la noi chei de lectură în relație cu imaginea, dar și în raport cu temele de drepturi ale omului abordate de filmele prezentate.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!