În primele zile de la începutul noului an școlar, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne au fost alături de cei mici și s-au asigurat că sunt în siguranță, atât la unitățile de învățământ, cât și în drumul spre casă
Astfel, în perioada 9 – 13 septembrie, reprezentanții tuturor structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din județul Dâmbovița au desfășurat activități specifice în domeniul siguranţei şcolare, atât în proximitatea, cât și în cele 493 de unităţi de învăţământ preuniversitar.
În prima zi de școală, 9 septembrie, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au participat la festivitățile de deschidere a noului an școlar, acest moment reprezentând un prim pas în consolidarea demersurilor ce vor fi inițiate pentru siguranța copiilor
Pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi cadrelor didactice, au fost constituite dispozitive de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, prin includerea unităţilor de învăţământ preuniversitar în itinerariile de patrulare, în special pe timpul venirii şi plecării, la şi de la cursuri.
Odată cu începerea anului şcolar 2024-2025, au fost reluate activităţile specifice pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă în zonele instituţiilor de învăţământ din tot județul, precum și pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, a delincvenței juvenile, a consumului de substanțe interzise, a absenteismului școlar, a discriminării și a violenței.
Totodată, dispozitivul de poliție rutieră a fost prezent în proximitatea școlilor și pe principalele artere rutiere din județul Dâmbovița, pentru asigurarea fluenței traficului rutier și evitarea unor evenimente negative.
De asemenea, pe parcursul acestei săptămâni, polițiștii au continuat să acționeze pentru prevenirea și combaterea accidentelor de circulație în care sunt implicate autovehiculele destinate transportului de elevi, precum și pentru verificarea respectării de către conducătorii auto a destinaţiei exclusive a acestor vehicule, a stării psihofizice a șoferilor și a documentelor obligatorii.
În plus, polițiștii dâmbovițeni au participat la o ședință cu directorii unităților de învățământ din județ, unde au fost puse în discuție aspecte specifice de organizare în bune condiții a anului școlar 2024-2025, precum și viitoarele proiecte/activități ce vor fi implementate/desfășurate.
Activitățile informativ-preventive nu au lipsit din agenda polițiștilor de la Biroul Siguranță Școlară și a celor de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității care au desfășurat sesiuni de informare dedicate elevilor și profesorilor, având ca principale obiective prevenirea consumului de droguri, combaterea violenței în școli și prevenirea bullying-ului.
Precizăm că, pe tot parcursul acestui an școlar, se vor desfășura activități preventive, în cadrul campaniei inițiate la nivel național și implementate în județul Dâmbovița, ”Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția!”.
Pentru realizarea acestora demersuri, la nivelul județului, a fost elaborat și Planul Teritorial Cadru de Combatere a Violenței Școlare, în parteneriat cu Instituția Prefectului, Inspectoratul Școlar Județean, Consiliul Județean și alte autorități publice locale.
Siguranța elevilor și a cadrelor didactice în mediul școlar reprezintă un obiectiv important în direcțiile de acțiune ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița.
Pentru sporirea climatului de ordine și siguranță publică, la nivelul Jandarmeriei Dâmbovița s-a dispus includerea instituțiilor de învățământ în itinerarul de patrulare, prin adoptarea dispozitivelor de menținere a ordinii publice, în funcție de situația operativă.
De la debutul anului școlar 2024-2025, jandarmii dâmboviţeni au fost prezenți la cele 17 instituții de învățământ stabilite în responsabilitate la nivel județean, respectiv 8 unități școlare în municipiul Târgoviște, două unități școlare în municipiul Moreni, două în orașul Găești și alte 5 unități școlare în localitățile Titu, Pucioasa, Răcari, Tartăşeşti și Gura Ocniţei, cu precădere pe timpul afluirii și defluirii elevilor și cadrelor didactice. Pe timpul desfășurării misiunilor în proximitatea unităților școlare nu au fost constatate abateri grave de la normele legale.
În perioada următoare, vor continua misiunile specifice de patrulare și prevenire a faptelor antisociale prin monitorizarea școlilor din responsabilitate, atât independent, cât și în sistem integrat, pentru asigurarea unui mediu de siguranță pe tot parcursul anului școlar.
Totodată, începând de săptămâna viitoare în instituțiile de învățământ se vor derula acțiuni preventiv-informative, obiectivul principal fiind descurajarea fenomenelor de bullying, consum de substanțe interzise și alte comportamente antisociale.
Jandarmeria Dâmboviţa rămâne ferm angajată în misiunea sa de a proteja cetățenii și de a asigura un climat de siguranță în unitățile școlare.
În prima săptămână de debut a noului an școlar, specialiștii CPECA Dâmbovița au demarat programele preventive în unitățile de învățământ din județ, adaptate pentru fiecare categorie de vârstă, de la clasa pregătitoare și pană la clasa a XII-a.
Efectivele Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Basarab I” al Județului Dâmbovița au fost la datorie în acest început de an școlar pentru gestionarea optimă a situațiilor de urgență.
Peste 140 de pompieri au fost la datorie, zilnic, pregătiți să acționeze pentru protecția și siguranța persoanelor prin asigurarea intervenției operative.
De asemenea, pentru menținerea climatului de siguranță, misiunile au fost optim acoperite prin intermediul celor peste 100 de mijloace tehnice, inclusiv echipaje de stingere, echipaje de descarcerare și ambulanțe SMURD.
Prevenirea reprezintă o componentă extrem de importantă pentru evitarea evenimentelor deosebite, care pot pune în pericol viața sau bunurile. Acțiunile recente au vizat în principal siguranța elevilor, cadrelor didactice și părinților, intensificându-se controalele preventive, mai ales în locurile cu aflux mare de persoane.
Aceste măsuri sunt esențiale pentru prevenirea incidentelor și asigurarea respectării constante a normelor de siguranță la incendiu.
În urma controalelor, pentru deficiențele identificate au fost dispuse măsuri de remediere. Personalul de specialitate din cadrul Inspecției de Prevenire a efectuat verificări continue, impunând astfel respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor.
Aceste eforturi sunt deosebit de importante pentru a menține un mediu educațional sigur și a asigura desfășurarea optimă a întregului an școlar.
Mai mult, echipajele noastre de pompieri militari au desfășurat misiuni de recunoaștere și informare preventivă în teren. Acestea au verificat căile de acces la obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi, mijloace de primă intervenție şi alte aspecte de interes operativ.
Pompierii vor fi prezenți, ori de câte ori va fi necesar, la activitățile informativ-educative dedicate factorilor responsabili, elevilor și profesorilor cu privire la cele mai bune măsuri care pot fi luate pentru asigurarea unui grad de siguranță ridicat în interiorul unităților de învățământ.