Comisia de la Veneția a făcut public astăzi un raport despre anularea alegerilor prezidențiale din România de către Curtea Constituțională.
Printre altele, în document, se arată: „Dovedirea încălcărilor legii prin campanii online și prin intermediul social media este deosebit de dificilă. Deciziile bine motivate și transparente cu privire la astfel de chestiuni sunt cruciale. În opinia Comisiei de la Veneția, astfel de decizii ar trebui să indice cu precizie încălcările și dovezile, și nu trebuie să se bazeze exclusiv pe informații clasificate (care pot fi folosite doar ca informații contextuale), deoarece acest lucru nu ar garanta transparența și verificabilitatea necesare. (…) Părțile afectate trebuie să aibă posibilitatea de a-și prezenta punctele de vedere și dovezile”.
Comisia de la Veneția spune că anularea primului tur al alegerilor prezidențiale de către CCR nu este prima decizie judecătorească de acest fel din Europa, însă „este specială din mai multe puncte de vedere”: în primul rând, Curtea Constituțională s-a sesizat din oficiu în baza unei dispoziții de competență extinse, potrivit căreia „Curtea Constituțională veghează la respectarea procedurii de alegere a Președintelui României și confirmă rezultatele votului”.
În al doilea rând, decizia se bazează pe interferența prin intermediul rețelelor de socializare și pe utilizarea disfuncțională a tehnologiilor digitale și a IA în favoarea unuia dintre candidați, astfel că deficiența nu este direct legată de procesul electoral în sine, ci mai degrabă de faza pregătitoare a alegerilor și de influența netransparentă asupra alegătorilor.
Iar în al treilea rând, deși decizia se întemeiază pe o încălcare a dispozițiilor legilor electorale, în special a legilor privind finanțarea și, prin urmare, pe lipsa de corectitudine a alegerilor, se pare că CCR a identificat un atac la adresa suveranității statului român ca urmare a influenței externe asupra procesului electoral.
Senatorul AUR, dâmbovițeanul Ciprian Iacob, a transmis după ce Comisia a făcut public acest raport: „Comisia de la Veneția a emis un raport semnificativ care contrazice decizia Curții Constituționale a României (CCR) și solicită dovezi clare privind motivele acestei hotărâri. Acest demers evidențiază necesitatea asigurării transparenței instituționale și a respectării valorilor fundamentale ale statului de drept.
Reluarea turului al doilea al procesului electoral reprezintă un pas esențial pentru revenirea la un cadru democratic legitim și pentru garantarea respectării voinței cetățenilor. Este imperativ ca voința cetățenilor să fie respectată și ca procesul democratic să continue într-un mod corect și echitabil.
Voința poporului este supremă”.