Semnal sanitar veterinar la Slobozia Moară și Lungulețu! Localnicii practică ilegal o așa-zisă tradiție a murării verzei în gropi săpate în pământ

Publicitate

În urma acțiunilor de control efectuate de inspectorii DSVSA Dâmbovița în localitatea  Slobozia Moară, județul Dâmbovița, s-a constatat că în majoritatea gospodăriilor populației există practica gropilor în pământ, utilizate în activitatea de murare a verzei,  această situație fiind întâlnită și în zona terenurilor agricole aflate pe teritoriul comunei. Fenomenul este prezent și în localitatea Lungulețu, județul Dâmbovița.

Printr-un comunicat de presă, Direcția Sanitar Veterinară arată că, sub sintagma „tradiție”, producătorii locali de legume murează varza în gropi săpate în pământ, modalitate care nu poate asigura condițiile de siguranță alimentară conform legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor naționale și comunitare în vigoare și nu poate garanta un produs sanogen, sigur pentru consumator.

Dacă DSVSA Dâmbovița, prin serviciile tehnice de specialitate, poate efectua controale periodice în unitățile de prelucrare prin conservare a legumelor și fructelor atât din comuna Slobozia Moară, cât și din comuna Lungulețu, în situația “producătorilor tradiționali” de varză murată accesul este restricționat, deoarece aceștia desfășoară activități de murare a verzei pe proprietate privată și nu au procedat la îndeplinirea condițiilor de înregistrare  la Oficiul Registrului Comerțului sau la DSVSA Dâmbovița.

”Cu toate acestea, DSVSA Dâmbovița a efectuat activități de «patrulare» pe drumurile publice din zonă, iar acolo unde au fost surprinse mijloace de transport încărcate cu varză murată sau alte legume conservate au fost efectuate verificări privind trasabilitatea și condițiile de transport ale acestor produse și, în caz de neconformitate, au fost aplicate sancțiuni contravenționale”, se arată în comunicatul amintit mai sus.

Primăria comunei Slobozia Moară și Primăria Lungulețu au fost notificate cu privire la ilegalitatea practicilor de murare a verzei în gospodăriile populației și pe terenurile agricole din zonă și riscul existent privind atacul la sănătatea publică.

Totodată, specialiștii sanitar veterinari au solicitat propuneri urgente de soluționare pentru stoparea acestui fenomen, furnizând în detaliu toate informațiile și condițiile legale de funcționare a unei unități de conservare a legumelor și/sau fructelor.

”DSVSA Dâmbovița își manifestă îngrijorarea pentru fenomenul de amploare prezentat și va face toate demersurile legale pentru stoparea acestuia și pentru susținerea producției de produse conservate din legume și/sau fructe sigure pentru consumatori”, se mai arată în comunicat.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!