Semnal de alarmă al managerului Institutului ”Marius Nasta”! Cazuri de COVID-19 mai dificile, numărul bolnavilor de 4 ori mai mare decât cel raportat

Publicitate

Pe fondul unor cifre în foarte ușoară scădere de cazuri noi de COVID-19, România raportând zilnic, de la debutul valului trei al pandemiei, o medie de 4000-5000 de cazuri, dar și al creșterii alarmante a numărului de pacienți care au nevoie de internare la ATI (astăzi, România a înregistrat un nou record – 1492 de pacienți la ATI), managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler, crede că în România numărul infecțiilor este de 4 ori mai mare decât cel raportat, adică 20.000.

Reputatul medic a declarat la Digi24: ”Cred că este o combinație de tulpini care circulă, care creează o paletă diferită de simptome și pe care nu avem cum să o evidențiem fără secvențiere genică”, a afirmat Beatrice Mahler.

O problemă ar fi raportarea cazurilor, atâta vreme cât multe persoane care fac testele acasă, chiar dacă au buna intenție de a declara faptul că sunt pozitive, ele nu pot fi încadrate în raportarea națională.

Totodată, domnia sa susține că și dificultatea cazurilor a crescut considerabil. „Cazurile care au forme de evoluție severă ajung să dezvolte forme brutal de violente, cu necesar crescut de oxigen”.

Potrivit medicului din București, anul trecut, doctorii aveau ”un tablou” al bolii: ”Aveam debutul bolii, după 6 – 7 zile pacientul avea evoluția către forma critică – acel procent de 5% unde era cazul – În acest moment avem o categorie de pacienți care ajung să stea acasă până ziua 12-13 cu saturație normală la domiciliu și care ajung către finalul perioadei – ziua 13-a sau a 14-a – la spital, când le scade saturația și se simt rău. Aceștia au nevoie nu de 5 litri de oxigen, nu de 10 litri, ci de o concentrație foarte mare de oxigen”, a transmis managerul de la ”Marius Nasta”.

”Anul trecut, erau insuficiențe renale, respiratorii, dar mai puține complicații trombotice, în secții acum avem pacienți cu evoluție aparent bună, spunem familiei că în câteva zile ar putea să meargă acasă după cum evoluează parametri și la un moment dat familia primește un telefon și este anunțată că a decedat și nu înțelege ce se întâmplă”, a mai subliniat dr. Beatrice Mahler.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!