Sectorul HoReCa, lovit din nou! Pe o parte, pandemia, pe alta – ANAF-ul a început executările silite

Publicitate

Sectorul HoReCa din România, lovit din nou, de data asta nu de pandemie!

De o săptămână, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început să execute silit operatorii din sistemul hotelier și al restaurantelor pentru neplata taxelor şi impozitelor, deşi acest sector a fost închis în urma restricţiilor autorităţilor, a declarat revoltat preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Mohammad Murad, la finalul întrevederii pe care liderii patronatelor din HoReCa au avut-o azi cu ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui.

”Noi, cei din industrie, aşteptăm ca actuala criză să se termine în luna martie-aprilie, dar vedem că lucrurile se complică, şi mai mult, deja ANAF a început să facă executări silite. Adică ne închizi pe noi, măsuri peste măsuri, amenzi peste amenzi, dar vă dau şi un tort cu frişcă, vă executăm silit dacă nu plătiţi taxe şi impozite. Cred că avem un conflict major cu Guvernul. Nu e vorba de domnul ministru, care ne-a asigurat de sprijinul său, dar cât poate şi dânsul, pentru că e vorba de bani, iar Ministerul Economiei n-are bani, banii sunt la Guvern şi la Finanţe”, a afirmat Mohammad Murad.

Potrivit liderului FPTR, sectorul HoReCa este involuntar în grevă fiscală, pentru că nu mai există finanțe pentru plata dărilor la stat: ”Suntem în grevă fiscală în mod spontan, pentru că nu avem de unde plăti. Şi atunci fiecare la locul lui. Iar noutatea de săptămâna asta sau de o săptămână: ANAF a început să facă executări. (…) Pe de o parte sunt băncile, pentru că eşti obligat să plăteşti băncii ratele bancare, pentru că ai fost iertat doar anul trecut, pe de altă parte, este ANAF-ul, taxele şi impozitele locale. Şi cu toate astea, vine domnul Arafat şi îmi spune: «de mâine închizi!», aşa cum a făcut la Cluj: vineri au deschis restaurantele, s-au organizat că era Ziua Îndrăgostiţilor şi hai să aibă o gură de oxigen, iar azi dimineaţă au închis restaurantele din nou. Ce facem, ne jucăm alba neagra?”, a mai declarat , a Mohammad Murad.

Totodată, liderul FPTR condamnă decizia Guvernului de a nu mai emite pentru anul acesta tichete de vacanță, ceea ce înseamnă aproape 2 miliarde de euro care, în loc să rămână în România, vor lua calea vacanțelor în străinătate.

Tot astăzi, ministrul USR al Economiei, Claudiu Năsui, a declarat, că industria HoReCa a fost pusă la grea încercare în această perioadă, a supravieţuit din resurse proprii, şi îşi justifică un ajutor.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!