Se va reintroduce serviciul militar în România! Noul guvern vrea ca tinerii să facă armată pe baza de voluntariat

Publicitate

Guvernul lui Nicolae Ciucă, care astăzi va afla dacă va fi investit, a cuprins în programul de guvernare reintroducerea serviciului militar în termen, suspendat în anul 2007. Astfel, tinerii ar putea urma armata pe bază de voluntariat, pentru că serviciul militar în termen nu va deveni obligatoriu, scrie Fanatik.ro.

Astfel în programul de guvernare își propune să se plieze unui sistem naţional de pregătire şi instruire (…) care să conecteze sistemul de forţe active cu grupul de rezervişti şi să asigure mobilizarea şi regenerarea forţelor în parametri optimi de cantitate, calitate şi viteză”.

De asemenea, modelul după care se dorește să se implementeze serviciul militar este unul străin. Modelul Danemarcei ar putea fi adoptat, întrucât în această țară merg anual aproape 7.000 de tineri voluntari la încorporare, iar alții 3.000 sunt trași la sorți, scrie Fanatik.ro.

Despre acest proiect analiștii militar vorbesc cu mândrie, spunând că ar fi unul care se va încheia cu un mare succes pentru țara noastră și pentru pregătire tinerilor.

”Acest tip de serviciu militar are o importanţă strategică pentru realizarea şi menţinerea unui bazin necesar de rezervişti. Înainte de ’89, România avea peste 350.000 de militari activi şi 6 milioane de rezervişti. Sigur, atunci vorbeam de un model militar diferit, vechi, cel al Tratatului de la Varşovia, iar acum suntem în standardele moderne ale NATO, dar totuşi acum avem prea puţini rezervişti.

Eu cred că va fi un program de succes, pentru că tinerii conştientizează acum că vor avea acces la un venit sigur şi constant, vor avea parte de cursuri de formare şi, foarte important, vor avea acces la cultura militară occidentală, lucru deloc de neglijat”, a declarat Aurel Cazacu, analist militar, potrivit Fanatik.ro.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!