Se va elimina pragul de 5 000 de euro de la microgranturile pentru IMM

Publicitate

În ședința de guvern de joi seara, au fost adoptate mai multe măsuri de sprijin în domeniul social și economic.

Astfel, în cadrul proiectului de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Fondurilor Europene, adoptat în prima lectură, au fost incluse câteva prevederi pentru modificarea Ordonanței 130, cea care reglementează desfășurarea și implementarea programului de un miliard de euro granturi pentru companiile afectate de criza generată de pandemia COVID-19, program este derulat prin Ministerul Economiei.

”Deja a fost lansată aplicația pentru preînregistrarea solicitanților în cadrul acestui program și sunt trei categorii principale de măsuri active de sprijin  pentru companiile afectate de COVID. Vorbim despre microgranturi de 2.000 de euro pentru companiile așa-numite SRL-uri fără salariați, companii care, practic, sunt o formă de prezentare a unor activități economice de către acționarii acestor companii. De asemenea, avem granturi pentru capital de lucru, granturi de repornire pentru cele mai afectate sectoare economice. Aceste granturi sunt în valoare de până la 150.000 de euro pentru domeniile HoReCa, transport și alte domenii afectate de COVID.

Şi nu în ultimul rând, a treia categorie de intervenții prin acest program se referă la investiții în reprofilarea activităților economice la nivelul întreprinderilor mici și mijlocii și în acest sens, companiile pot solicita granturi cuprinse între 50.000 și 200.000 de euro. Prin modificările adoptate, repet, în prima lectură, în cadrul ședinței de guvern de ieri, în urma consultărilor publice cu mediul de afaceri și la solicitarea acestora, se elimină câteva bariere în aplicarea acestui program și se extinde plaja beneficiarilor acestui program.

Astfel, au fost introduse noi coduri CAEN pentru activități eligibile în cadrul acestui program – coduri din domeniul construcțiilor, comerț și industrie alimentară, turism și alte domenii de activitate economică. De asemenea, a fost eliminată cerința privind pragul pentru cifra de afaceri de minim 5.000 de euro pentru acordarea microgranturilor de 2.000 de euro, iar în ceea ce privește granturile pentru capital de lucru, au fost introduse, de asemenea, în categoria domeniilor eligibile, nu numai zona de HoReCa, transport, organizator de evenimente, dar și zona de saloane de înfrumusețare, care au fost omise în prima etapă a acestui program și, în acest moment, sunt adăugate astfel aceste categorii de activități economice eligibile”, a precizat într-un briefing de presă susținut de șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

Pe de altă parte, tot în domeniul economic, a fost dezbătută, din nou, ordonanța de urgență pentru instituirea schemei de sprijin pentru plata chiriilor în cazul celor afectați de epidemia COVID, în cazul comercianților care a trebuit să-și suspende sau să își întrerupă activitatea pe perioada stării de urgență, respectiv a stării de alertă, în domenii în care s-au păstrat restricțiile privind desfășurarea acestor activități. ”Mecanismul, în acest caz, este unul care, pe de o parte, vine să sprijine pe cei care au plătit o parte din chirii, chiar dacă nu au desfășurat activități pentru că erau sub imperiul contractelor de chirii cu marii proprietari de spații comerciale, pe de altă parte, în cazul celor care au beneficiat de diferite facilități și reduceri la plata chiriilor – aceștia pot plăti către proprietarul de spații comerciale acest sprijin, urmând ca proprietarul să prelungească contractul de închiriere cu o perioadă de șase luni și să reducă cuantumul chiriei cu 15% pentru următoarele șase luni. Concret, bugetul acestei scheme de ajutor de stat este de 160 de milioane de lei. Se estimează un număr de aproximativ 3.000 de beneficiari și se acordă un sprijin pentru decontarea a 50% din valoarea chiriei pentru comercianții care își desfășoară activitatea în spații comerciale mai mari de 15.000 de metri pătrați și care au avut activitățile suspendate în perioada 15 martie-15 iunie.

Valoarea acestui sprijin, de 50%, în cazul în care au beneficiat de diferite forme de facilități de reducere a valorii chiriei din partea proprietarului, proprietarul primește contravaloarea acestui sprijin în schimbul prelungirii contractului de închiriere cu șase luni de zile și diminuării valorii chiriei cu 15% pentru această perioadă. Este una dintre cele mai generoase scheme de sprijin de acest tip din Uniunea Europeană, care vine să compenseze pierderile comercianților care și-au întrerupt activitatea ca urmare a epidemiei COVID în marile centre comerciale”, a mai spus șeful Cancelariei prim-ministrului.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!