Se schimbă vremea! Avertizare de furtuni, grindină și vijelii în Dâmbovița

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat avertizările meteo. Potrivit noilor informări, astăzi și duminică, România va fi lovită de un nou val de fenomene meteo extreme, fiind așteptate furtuni violente grindină. De vremea rea nu va scăpa nici județul Dâmbovița. Totodată, a fost activată și Gruparea Operațională ISU Dâmbovița, care a transmis mai multe avertizări în ultimele ore.

Măsuri dispuse la nivel judeţean în contextul manifestării fenomenelor meteorologice periculoase – COD PORTOCALIU

Începând de astăzi – 04 iulie, de la ora 12:00, până mâine – 05 iulie, la ora 04:00, județul Dâmbovița se va afla sub incidența avertizării de COD PORTOCALIU, caracterizat de instabilitate atmosferică accentuată – averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului (rafale de 70…90 km/h), vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 35 – 40 l/mp și pe arii restrânse 50 – 70 l/mp.

Pentru asigurarea acțiunilor preventive la nivelul comunităților s-au luat următoarele măsuri:
– înştiinţarea comitetelor locale pentru situații de urgență de la nivelul judeţului, care au obligaţia de asigurare a fluxului informaţional – decizional, de a monitoriza cu atenție evoluția fenomenelor hidrometeorologice la nivelul localităţilor şi de asigurare a permanenţei la nivel local;
– activarea grupei operative de la nivelul ISU „Basarab I” Dâmboviţa;
– monitorizarea, evaluarea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele meteorologice din această perioadă şi intervenţia operativă, unde situaţia o impune;

RECOMANDĂRI pentru populaţie
În perioada valabilităţii codului portocaliu este recomandat să vă adăpostiţi în locuinţe sau alte spaţii care vă asigură protecţia şi să evitaţi deplasările, dacă acestea nu sunt strict necesare.
Pe timpul manifestării fenomenelor meteo, respectați recomandările noastre:
– Întrerupeți orice activitate în aer liber;
– Intrați în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism;
– Închideți ferestrele şi uşile;
– Parcați autoturismul în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate;
– Nu vă adăpostiţi sub copaci deoarece aceştia pot fi doborâţi de vânt;
– Nu vă atingeţi de firele de electricitate căzute la pământ.

Avertizare Hidrologică- Cod Galben- Intervalul de 04 iulie, ora 12:00 – 06 iulie, ora 18:00 – scurgeri importante pe versanți torenți și pâraie, viituri rapide, creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale COTELOR de APĂRARE pe râul Dâmbovița-amonte SH Lungulețu și pe râul Ialomița-bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior .

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!