Se redeschid școlile din 8 februarie. Care sunt cele trei scenarii de funcționare

Publicitate

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat astăzi că de luni, 8 februarie, şcolile se vor redeschide în format fizic. Se va ține însă cont de situația epidemiologică din fiecare localitate și se vor lua ”măsuri foarte stricte” în fiecare școală.

Există acum tot trei scenarii pentru menținerea cursurilor, acestea fiind următoarele:

în scenariul verde, adică în localităţile în care sunt puţine cazuri de COVID, toţi copii merg fizic la şcoală,

în scenariul galben – merg la instituțiile de învățătmând copiii de grădiniţă și elevii din clasele I-IV şi din clasa a VIII-a şi a XII-a,

în scenariul roşu – merg doar copiii de grădiniţă şi clasele I-IV, restul făcând şcoala online.

El a arătat că detaliile privind redeschiderea şcolilor vor fi clarificate într-un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei.

”Mai sunt multe detalii de clarificat: cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, ce se face în acel caz, la câte cazuri de îmbolnăvire dintr-o şcoală se închide şcoala şi aşa mai departe, toate aceste lucruri vor fi foarte rapid clarificate printr-un ordin de ministru comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, un ordin care va fi pregătit astăzi şi mâine şi va fi dat publicităţii. În consecinţă: pregătiţi copiii pentru şcoală!”, a afirmat Iohannis.

Șeful statului a subliniat că nu am scăpat de pandemie, rămân valabile regulile sanitare și obligativitatea purtării măștii de protecție, însă ”în ultimele săptămâni incidenţa bolii s-a redus un pic, avem ceva mai puţine persoane internate la terapie intensivă, avem ceva mai puţine persoane care se internează în spital în fiecare zi. Cum spun experţii: trendul este descendent. Pe de altă parte, nu suntem singuri în Europa şi ne-am uitat puţin în jur să vedem ce fac alţii în acest context. Putem să constatăm că marea majoritate a ţărilor din UE deschid şcolile. În majoritatea statelor, şcolile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv în următoarele săptămâni. Sunt foarte puţine, doar trei state, care acum nu deschid şcolile”.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!