Se pregătește un nou set de măsuri sanitare. Ce spune ministrul Sănătății despre petrecerile de Revelion

Publicitate

Autoritățile pregătesc un set nou de măsuri sanitare, la care încă se lucrează și nu se pot da detalii, pentru perioada sărbătorilor de iarnă în care tocmai am intrat.

Astăzi, în urma întâlnirii cu premierul și cu șefii DSU și INSP, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat: „Fiți convinși că nu vor fi luate măsuri care să nu poată fi respectate”.

Ceea ce se cunoaște este că autoritățile nu recomandă petreceri cu număr mare de persoane de Revelion și recomandă oamenilor să respecte în continuare măsurile de protecție, chiar dacă incidența COVID rămâne scăzută.

„Subiectul va fi dezbătut și adoptat în cursul acestei săptămâni, dar nu putem intra în detalii. Dacă oamenii vor să facă petreceri în stradă, rugămintea e să înțeleagă că aceste petreceri în stradă, chiar dacă incidența este mică, utilizarea corectă a măștii în spațiile aglomerate, inclusiv în timpul acestor petreceri, e absolut obligatorie. Vom avea o presiune suplimentară datorată acestei tulpini Omicron și cred că fiecare trebuie să înțelegem că e responsabilitatea pe care o avem de a ne proteja personal și pe cei cu care intrăm în contact.

Nu recomandăm să existe evenimente cu număr foarte mare de persoane și aglomerații. Nu putem discuta de petreceri. Dar dacă aceste lucruri se vor întâmpla și cadrul legal va permite acest lucru, trebuie desfășurate în condiții de siguranță. Oamenii să se protejeze în continuare, să nu creadă că o incidență scăzută e un elemenmt de nerespetare a unor reguli. Dimpotrivă, înseamnă un element de păstrare a incidenței scăzute și de păstrare a vieții cât mai aproape ne normalitate”, a spus ministrul Rafila.

Întrebat de ziariști dacă e posibil ca la ora 12 noaptea, de Revelion, oamenii să nu aibă voie să iasă în stradă să sărbătorească trecerea dintre ani, ministrul a răspuns: „Discutăm acest lucru, dar nu vor fi luate măsuri stupide care să facă imposibilă întoarcerea în timp util la domiciliu”.

Vă reamintim că astăzi, premierul Nicolae Ciucă a avut discuții de lucru, la Palatul Victoria, cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

În România au fost confirmate primele două cazuri de îmbolnăvire cu noua tulpină Omicron la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud, care a aterizat la Bucureşti în data de 30 noiembrie, o femeie în vârstă de 48 de ani din judeţul Braşov şi un bărbat în vârstă de 59 de ani din judeţul Vaslui.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!