”Schimbare istorică” urmare a invaziei ruse în Ucraina. UE ia o pauză în politica de mediu, România ar putea redeschide minele de cărbune

Publicitate

România poate să redeschidă minele de cărbune, în contextul în care izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina a dus la o ”pauză” în politica Uniunii Europene privind politica de mediu Green Deal.

Un eveniment catastrofal și faptul că Europa depinde de gazul rusesc au dus la această ”schimbare istorică” pentru UE, cum o cataloghează deputatul dâmbovițean Radu Popa.

Astfel, potrivit parlamentarului, în condițiile în care Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, a declarat la BBC 4 că “nu există tabu-uri în această situație. Istoria a luat o întorsătură radicală săptămâna trecută și trebuie să ne adaptăm la această schimbare istorică”, se pare că ne vom întoarce la cărbune/

”Valea Jiului și bazinul carbonifer Oltenia ar putea fi revitalizate după ce Uniunea Europeană și-a revizuit programul energetic în urma invaziei Rusiei în Ucraina”, a declarat parlamentarul care a amintit că ani la rând Bruxelles-ul a forțat statele membre să treacă la o politică agresivă de de-carbonizare a sistemului energetic. În urma acesteia, România a ajuns să plătească și 93 euro/certificat de CO2, iar acest cost se adaugă la costul de producție de 360 lei Mgw și urcă prețul energiei la aproape 800 lei/ Mgw.

”De aceea, abandonarea cărbunelui a fost una din cauzele care au dus la creșterea prețurilor la energie.

Comisia europeană a decis să renunțe la sancțiuni și să permită statelor să redeschidă minele pe cărbune. România a nenorocit CE Oltenia prin tot felul de decizii politice si administrative proaste si azi e aproape scoasă din uz. Prin decizia Comisiei Europene, își poate reveni. CEO livra 25-28% din necesarul de energie al României, acum doi ani. Azi, doar 17-18%. Noi am închis centrala de la Mintia acum 8 luni și azi deja e vândută ca fier vechi. Să fi fost pregătită aceasta crima economică? Oare către cine?”, se întreabă Radu Popa.

Vă reamintim că în 2021 directorul general al Complexului Energetic Oltenia CEO a vorbit pentru prima dată că România are nevoie de un plan de decarbonare, de phase out al cărbunelui la nivel național, fiind nevoie la acel moment de constituirea unei comisii mixte care să traseze acest plan de închidere a capacităților de energie produse din cărbune.

Aproape toate statele membre ale Uniunii Europene au anunțat un plan de renunțare la cărbune, vorbim la nivelul anilor trecuți.

Citat în urmă cu exact un an de greenpeace.org, Daniel Burlan, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, spunea că în România, în  Gorj, un număr de 36.000 de oameni, aproximativ 40% din totalul angajaților din județ, depindeau de modul în care funcționa Complexul Energetic Oltenia, companie aflată într-o situație extrem de delicată din punct de vedere financiar.

Totodată, chiar în ianuarie 2022, Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, planurile României de a acorda producătorului de energie pe bază de cărbune controlat de stat Complexul Energetic Oltenia un ajutor de restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde euro. Profit.ro scria, în ianuarie, că Bruxelles-ul anunțase într-un comunicat că planul de restructurare a companiei românești prevedea ”cesionarea până în 2026 a cel puțin 20% din acțiunile deținute de stat”.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!