Scandalul dezinfectanților contrafăcuți prinde amploare! Care sunt instituțiile care trebuie să se ocupe de anchete

Publicitate

Jurnaliștii de la publicația Turnul Satului din Sibiu au făcut câteva probe pe mai mulți dezinfectanți, alegând atât produse străine, cât și românești, produse care se adresau populației generale, cât și produse ”de înaltă eficiență”, destinate în special cadrelor medicale sau sălilor de chirurgie. După ce au achiziționat tot ce era necesar pentru acest studiu au apelat la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie, din București, scrie Dcnews.ro. 

După o lună de așteptare, rezultatele testelor au fost unele surprinzătoare, deoarece un săpun chirurgical și doi dezinfectanți aveau o cantitate de substanță activă mai mică decât cea declarată pe etichetă și, implicit, în avizul de punere pe piață. Situația este și mai neclară în privința unui produs, denumit ”Hygienium. Gel antibacterian. Testat virucid”. Pe eticheta acestuia este menționat că ar trebui să conțină 70% alcool etilic, însă în urma testării nu a fost găsită această componentă, scrie sursa citată.

Ministru Sănătății a avut o prima reacție referitor la această situație:

„Cred că este un semnal care ne spune că trebuie să începem să investim în laboratoare de referință ale Institutului Național de Sănătate Publică sau ale direcțiilor de sănătate publică și să întărim aceste instituții de control pentru că sănătatea noastră este prioritară”, a declarat acesta, potrivit Dcnews.ro. 

Se pare totuși că aceste controale nu țin numai de atenția INSP-ului sau a Ministerului Sănătății, ci și de atenția MAI-ului și a procuraturii, pentru că este vorba despre propunerea spre vânzare a unor produse contrafăcute, care au un preț mult mai ridicat decât valoarea reală, motiv pentru care această situație ar trebuie să fie de competența DIICOT, scrie aceeași sursă.

De asemenea, inclusiv vânzătorul ar trebui să semnaleze situațiile în care astfel de produse sunt aduse altfel decât prin transporturi autorizate, așadar, produse care se livrează prin intermediul camioanelor și pentru care sunt oferite facturi.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!