Scandal pe vaccinarea obligatorie. Sindicaliștii din Sănătate protestează la Guvern, cei din Educație amenință cu proteste și procese

Publicitate

Guvernul va trimite în Parlament, săptămâna aceasta, proiectul care va obliga angajații nevaccinați din sănătate, asistență socială și educație să se testeze periodic pe proprie cheltuială.

Măsura vine la pachet cu proteste în desfășurare sau anunțate, dar și cu un val de procese ce ar urma, după cum susțin sindicaliștii, dacă aceste măsuri vor fi și puse în aplicare.

Potrivit inițiativei, contractul de muncă se suspendă pe 30 de zile pentru cei care refuză testarea pe  banii lor (cazul celor care nu sunt vaccinați anti COVID-19). După alte 30 de zile, aceștia sunt dați afară. Premierul Florin Cîţu a spus că legea poate fi îmbunătățită în Parlament.

În acest moment, membri ai Sindicatului Sanitas protestează la Guvern, iar sindicatele din educație au amenințat că vor da Guvernul în judecată dacă aprobă o astfel de măsură.

Iată o parte din comunicatul de presă la CN al Federației Sanitas în legătură cu protestul de astăzi: ”Guvernul României este vinovat de adâncirea crizei sanitare și de încălcarea drepturilor constituționale ale angajaților din Sănătate și Asistență socială.

Federația Sanitas acuză Guvernul de escaladarea crizei pandemice, economice și sociale în care se afundă societatea românească. Ultimele luni au dovedit că obiectivele acțiunilor guvernamentale urmăresc în special câștigarea luptei politice în interiorul partidelor de guvernământ și satisfacerea unor interese individuale și de grup, fără a găsi soluții pentru marile probleme cu care se confruntă România: valul 4 al pandemiei care face din ce în ce mai multe victime; un sistem sanitar afectat de lipsa resurselor și care funcționează cu un personal subdimensionat și epuizat; măsuri legislative care limitează drepturile fundamentale ale cetățenilor și care facilitează abuzuri în domeniul relațiilor de muncă; o economie care crește doar pe hârtie și în declarațiile politice.

Consiliul Național al Federației Sanitas din România a decis declanșarea unor forme de protest  împotriva guvernului, care se dovedește incapabil să gestioneze criza generalizată a societății noastre și care știe să ofere doar promisiuni fără acoperire”.

Revendicările Federației Sanitas se referă la asigurarea sumelor necesare pentru desfăşurarea activităţii în condiţii de siguranţă, redarea demnităţii tuturor categoriilor profesionale din Sănătate şi Asistenţă Socială prin eliminarea inechităţilor salariale generate de îngheţarea salariilor pentru infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, personal TESA şi administrativ, alte categorii de lucrători, reconsiderarea importanţei muncii tuturor lucrătorilor din sistemul de Sănătate şi Asistenţă Socială, a întregului personal medico-sanitar, auxiliar şi de îngrijire prin plata corectă a tuturor sporurilor, respectarea drepturilor constituţionale ale salariaţilor şi oprirea oricăror abuzuri ce ar putea veni din partea Guvernului ori ale altor instituţii ale statului.

Vă reamintim că, după ce s-au confruntat cu același refuz al vaccinării, guvernele unor țări precum Italia, Franța, Grecia și Statele Unite, au instituit vaccinarea obligatorie a angajaților care lucrează în sănătate, iar cei care au refuzat au avut contractul de muncă suspendat.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!